Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kako smiriti psa od straha od petardi? Da li davati neke tablete za smirenje? Stela
O: Strah od iznenadnih, prodornih zvukova je sasvim normalna pojava kod pasa. Izaziva veliki stres za organizam, a ukoliko duže traje može dovesti do iscrpljenosti. Pas iskazuje strah drhtanjem, skrivanjem, dahtanjem i baljenjem. Pogled mu je uplašen, telesna temperatura blago povišena, a otkucaji srca i frekvencija disanja su ubrzani.
U slučaju straha od petardi psu možemo najpre pomoći tako što ćemo ga naučiti da taj zvuk drugačije doživi. Na taj način delujemo na nivo njegove psihe. Drugi način koji takođe pomaže jeste davanje medikamenata.

Ukoliko pokušate sa dresurom dobro je znati da pas buku od petardi doživljava kao pretnju i reaguje iskazivanjem straha svaki put kada čuje taj zvuk, ili kada ga neki drugi zvuk podseti na taj. Vremenom počne da koristi naučeni oblik ponašanja. Vi biste trebali da mu pomognete da taj zvuk prepozna na drugi način, i da na kraju ovu pojavu ublažite, ili ukolilo budete bili dovoljno dosledni i zauvek prevaziće.

Naime, zvuk koji izaziva strah kod našeg ljubimca puštamo ali tako da je jedva čujan. Pritom Vi sa osmehom i pozitivnim stavom nastojite da pas ne prepoznaje strah, ni u zvuku, ni u nekom Vašem gestu. To bi trebalo uraditi onda kad je ljubimac lepo raspoložen, u toku igre ili jela. Vremenom pojačavamo intenzitet zvuka. Ako primetite da reaguje iskazivanjem straha, prekidate i smanjujete jačinu zvuka.

Praktičan primer: zvuk petarde (ili neki sličan zvuk) može biti snimljen npr. na video ili audio kaseti, tako da na taj način možete regulisati visinu tona. U samom početku ton bi trebalo biti najlaganiji, a vremenom se pojačava. Prilikom izvođenja smirenost vlasnika je od velikog značaja. Ukoliko primetite da pas hvata panika odmah prekinite i radnju odložite za kasnije. Iskustvo dresera lovačkih pasa sa prilagođavanjem psa na pucnjavu iz lovačke puške može Vam biti od koristi.

Ukoliko ovakav postupak ne dovede do rezultata, onda bih Vam preporučila da psa odvedete kod veterinara na pregled i konsultaciju, jer se u kontroli ovakvih stanja koriste sedativi, najčešće benzodiazepini. Ovi lekovi izazivaju sve stepene depresije CNS-a, izuzev opšte anestezije, a stepen depresije je srazmeran veličini doze. Ovi lekovi pokazuju i blago miorelaksantno dejstvo.

Kod nas u Pet centru možete kupiti tablete Calmex - Vet plus, preparat koji sadrži mešavinu aminokiselina, piper metistikuma i kompleksa B vitamina koji pomažu opuštanju pasa, smanjenju anksioznosti i nervoze u stresnim situacijama. Situacije u kojima Calmex daje dobre rezultate jesu upravo strah od zvukova poput petarde, oluja, i smanjuje anksioznosti usled promene u okolini, zatim promena vlasnika, putovanja.

Ove kapsule se daju 30 do 60 minuta pre očekivane stresne situacije, a mogu se otvoriti i pomešati sa hranom ili se dati direktno.

Takođe tokom novonastalih stresnih okolnosti možete psa hraniti medicinskom hranom koja sadrži sličnu mešavinu aminokiselina i B komleksa - Calm od proizvođača Royal Canin.

OZNAKE: