aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam psa starog 9 meseci (ši-cu rase). Zbog promene raspoloženja, povraćanja, odbijanja hrane odvedena je na pregled. Pregledom je utvrđeno da ima "čep" dug 10cm od dlaka. On je izvađen, ali pošto mi je rečeno da ovo baš i nije karakteristično za pse molim Vas za savet, da li na našem tržištu postoji proizvod koji može da joj pomogne da ne bi došlo do ovakvog problema ponovo? Hvala unapred na odgovoru. Dragana


O: Skupljanje dlaka u digestivnim sistemu je česta pojava kod mačaka ali u retkim situacijama može da se javi kao patološki proces kod pasa. Normalno je da se psi ližu i da progutaju određenu količinu dlaka.

Na osnovu podataka kojih ste nam dali ne možemo utvrditi da li je problem u digestivnom traktu i šta je tačan uzrok nakupljanja dlaka. Potrebno je uraditi detaljan pregled digestivnog trakta i eventualno utvrditi da li postoji dalje sakupljanje dlaka . Konsultacijom sa Vašim veterinarom videćete koji su Vaši dalji koraci.

Što se tiče preparata za izbacivanje dlaka kod pasa, na našem tržištu ne postoji nijedan registrovan preparat.

Postoje medicinske hrane za određene poremećaje digestivnog sistema, ali ne možemo Vam nijednu konkretno preporučiti jer ne znamo tačan uzrok nastanka problema, te Vas savetujem da se oko terapije i lečenja životinje posavetujete sa veterinarom.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak