Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam štene staro 5 meseci rase mini maltezer, kad može da se šisa. Hvala unapred. Olivera
O: Maltezeri su od glave do vrha repa obrasli svilenkastom, svetlom i dugom dlakom. Nemaju podlaku, a dlaka se potpuno razvija u trećoj godini života. Na krznu se često oblikuje razdeljak, posebno na leđima. Psi koji se izvode na izložbe imaju dlaku u punoj dužini. Dlaku vašeg ljubimca možete oblikovati, već prema godišnjem dobu, tako da ga možete što lakše češljati i održavati ga čistim. To znači da vaša "čupavica" može takva i ostati, uz male korekcije.

Šapice je dobro kružno ošišati (čak i dlaku s donje strane - između mekuši), a isto tako dlaku donjeg dela trupa (1-2 cm) kako bi se što manje umočio. Dlaku ispod očiju takođe ošišajte, ali ne prekratko. Dlaku na glavi možete počešljati s razdeljkom na sredini ili je podignuti sa čela i pričvrstiti mašnicom, kopčom ili sl. Važno je da taj pramen nikad ne zatežete jer će dlaka na tom delu oslabiti pa će se prorediti. Maltezere treba češljati svakodnevno, izaberite četke i češljeve koji nisu metalni.

Prosečna brzina rasta dlake je 0.3 mm na dan. To znači da je potrebno 3 do 4 meseca da psu opet potpuno naraste dlaka ako ga ošišate potpuno kratko. Zbog toga Vam ne bi preporučila da sada, kada su niske temperature, ošišate psa potpuno kratko, pogotovo ukoliko se radi o psu koji živi izvan kuće. Kada dođe toplije vreme možete ga slobodno ošišati. Prvo šišanje se preporučuje sa 4 meseca starosti.

Šišanje maltezera je jako važno ne samo sa higijenskog već i sa medicinskog aspekta. Dlačni pokrivač ako se ne održava redovno može biti uzrok stvaranja stanja koja vode u pojavu oboljenja kože. Preobilna dlaka može stvoriti anaerobne uslove što pogoduje razvoju anaerobnih bakterija, dermatitisa ili piodermije.

Često je lakše i sigurnije kompletno doterivanje psa poveriti profesionalcu. Do juče rezervisana za izvesne rase kovrdžave ili grube dlake, složena veština doterivanja danas se upražnjava kod svih pasa, uključujući i mešance.

OZNAKE: