aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam Bernardinca 8 god star ima problem na kož. Prvo se pojavilo ispod usta na vrtu i širilo se ka licu i očima i bilo je zagnojeno i crveno zvali smo veterinara i davao mu je neki inekcije, antibiotike i isčistili smo mu hidrogenom i jodom. Davali smo mu 7 dana panklav i čistili smo mu hidrogenom i jodom... I na licu je prošlo ali se proširilo na vrat i ima još na nekim delovima tela da mu je crvena koža, nije bela kakva je bila. Evo par fotografija da vidite o čemu se radi i da mi pomognete oko rešavanja problema molim Vas. Bojan

О: Promene na koži Vašeg psa koje ste primetili mogu biti uzrokovane različitim stanjima, pa ću Vam opisati neke od oboljenja kod kojih se može javiti crvenilo kože. Međutim, kako su ispoljavanje kožnih promena veoma slične kod različitih oboljenja, teško je samo na osnovu jednog simptoma, bez dermatološkog pregleda, govoriti o dijagnozi. Na osnovu Vašeg opisa mogu uključiti sledeća kožna oboljenja: kontaktni dermatitits, ekcem, piodermija... Međutim kako je ovo opšti simptom oboljenja potrebno je uzeti i druga oboljenja u obzir. Iz tog razloga Vas savetujem da pre svega uradite dermatološki pregled kod Vašeg veterinara, kako biste saznali pravu dijagnozu.

Kod pasa je vrlo čest kontaktni dermatitis, koji može biti alergijski i nealergijski, s tim da se oba mogu javljati u akutnom i hroničnom obliku. Karakteriše ga oštećenja površinskog sloja kože, u vidu crvenila, bubuljica ispunjenih gnojem ili bistrim sadržajem. Svrab može i ne mora biti prisutan. Kontaktni alergijski dermatitis često je posledica ujeda bve, alergija na travu prilikom šetnje, te reakcija na protein iz hrane (koji je najčešće alergen) ili reakcija na materijal od kojeg je napravljen ležaj na kojem pas spava.

Ekcem kao pojam, se često koristi u opisu bolesnog stanja kože. Ekcem se ispoljava pojavom crvenila ili mehurićima na koži. Ekcemom, po pravilu, najčešće nazivamo dermatozu kojoj ne znamo uzrok. Ekcem najbliže možemo opisati kao upalnu površinsku kožnu bolest sa svrabom, koja počinje crvenilom i osipom. Nakon pucanja mehurića površina kože je vlažna i stvaraju se kraste. U kasnijem stadiju prevladava crvenoljubičasta boja kože i česta hiperpigmentacija.

Upala kože (dermatitis) predstavlja obrambenu reakciju organizma na spoljašnje i unutrašnje štetne činioce. Uzročnici upale kože mogu biti traumatski, infekcijski, toksički, alergijski, parazitarni, gljivični, kontaktni, seboroički, atopički i neurogeni. Tok upale može biti akutni, subakutni ili hronični, a klinička slika prepoznatljiva je po crvenilu, oticanju, vlaženju, svrabu ili upaljenoj koži, nastajanju krasta i ostalim florescencijama.

Piodermija označuje gnojnu upalu kože koja može imati nekoliko oblika. Češće obolevaju kratkodlake rase i mladi psi, a različiti faktori poput seboreje, šećerne bolesti, gojaznosti, hormonske neravnoteže te parazitskih i infekcijskih bolesti pogoduju nastanku piodermije.

Dijagnostika i lečenje kožnih bolesti mogu biti veoma zahtevni, a zavise od primarnog uzroka. Za lokalno lečenje upala i infekcija na koži koriste se antibiotici u obliku kreme, gela ili masti. Kod težih slučajeva veterinar će propisati i opšte, ciljano lečenje onim antibiotikom koji je na osnovi bakteriološke pretrage i antibiograma najviše indikovan.

Ono što Vi možete još da uradite je da ishranu ljubimice obogatite vitaminskim preparatima (A, H, B complex, K i E). U ponudi Pet centra postoji široka paleta preparata koji povoljno deluju na kvalitet kože i krznenog pokrivača i imaju povoljno delovanje kao potporna terapija kod ekcema poput Vetoquinol preparat za pse Dermanorm, Dr. Clauder’s ulje za pse (Pro Hair&Skin), itd…

Dodatne informacije o crvenilu kože možete pročitati u okrviru prethodnih odgovora pod naslovom Crveniko kože i ispadanje dlake – ekcem, alergija ili gljivična infekcija i Crvenilo i vlažne ranice na koži psa – ekcem.
 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak