mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: U poslednje vreme primetili smo zabrinjavajuće promene na papagaju: smanjena aktivnost, perutanje nogu, lošije stanje perja. Da li su navedeni simptomi znak neke bolesti ili nedostatka u ishrani? Da li u Beogradu postoji veterinarska klinika gde bi papgaj mogao da se pregleda?

Hvala, Marjan

O: Promene koje ste primetili kod Vaše ptice, mogu biti posledica deficitarne ishrane. Kada su pitanju simptomi koji ukazuju na bolesno stanje ptice, navedene simptome, ukoliko je ptica bolesna, prate i drugi simptomi.  Uopšteno govoreći, glavni pokazatelji bolesnog stanja kod ptica su nakostrešeno perje, snuždenost, odbijanje hrane i vode. Takođe je potrebno spomenuti i niz drugih znakova bolesti koje karakterišu promene u opštem izgledu ili stanju papagaja: skvrčenost, sedenje nisko na prečki, sedenje na dnu kaveza, glava stavljena pod krilo i stajanje na dve noge, slabost, gubitak ravnoteže i slično. Zatim, promene u ponašanju i opštem stavu.

Tu mislimo na inaktivnost, smanjena aktivnost ili promene u vokalizaciji ili pevanju, spuštena krila, prekomerno spavanje, slab odgovor na stimulanse iz okoline, promene u ponašanju (npr. više agresivnija, više potištena), pojačani ili smanjeni apetit ili pijenje, povraćanje ili regurgitacija, otežano defeciranje, zatvor, proliv, otok u području voljke, gubitak telesne težine, iscedak iz usta i drugo. Ono što Vi svakako možete da učinite je da ishranu Vaše ptice obogatite nekim od vitaminskih preparata.


OZNAKE: