aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Planiram da uskoro kupim štene Shiba Inu, pa bih želela da o ovoj rasi saznam nešto više.  Živim u stanu i zanima me kakvog je karektera i da li mu odgovaraju takvi uslovi života. Unapred hvala. Ana

O: Shiba inu je drevna rasa psa, verovatno u srodstvu sa kineskim čau - čauom i sa japanskim kiušuom. Doveden je iz Kine u Japan pre dve hiljade godina. Izvorno, Shiba Inu bio uzgojen za lov na sitnu divljač, kao što su ptice i zečevi. Skoro je kao rasa nestao u toku drugog svetskog rata. Ljubitelji pasa su uz pomoć preživelih jedinki uspeli povratiti ovu rasu. Nekadašnji lovac na sitne životinje, Šiba je danas jedan od najpopularnijih rasa pasa za društvo u Japanu. Lako se obučava, poslušan je, diskretan i veoma čist pas. Nije bučan pas, ali će napadača na imovinu i svoga gospodara prepoznati, a da ga pre toga ne upozori. Voli svoju porodicu i pridružuje joj se u svim aktivnostima. Savršeno se prilagođava životu u gradu. Dlaka je vodootporna, relativno kratka, gruba i gusta, pojačana je tankom poddlakom. Boja dlake može biti od boje peska do riđe ponekad prošarana crnim, zatim  crne ili bele boje.

Inu je japanska reč za psa, ali poreklo prefiksa "Shiba" manje je jasno. Reč Shiba odnosi se na vrstu drveta ili grm čiji su listovi o crveni u jesen. U starom Naganu dijalektu, reč Shiba ima značenje "mali", pa to može biti referenca za psa male veličine. Shiba Inu je najmanja od šest izvornih i različitih rasa pasa  iz Japana. To je mali ali, okretan pas. Po izgledu jako sličan izgledu rase  Akita, iako puno manji. Jedna od retkih drevnih rasa koje još uvek uzgajaju. Shiba je kompaktan pas, razvijene mišićne muskulature.  Mužjaci i ženke su različiti u izgledu: mužjaci su visoki 35 do 43 cm, ženke 33 do 4 cm. Prosečna težina je 10 kg za mužjake, a 8 kg za ženke. 

Shiba Inu su uglavnom samostalni i inteligentni psi. Ukoliko nije adekvatno socijalizovan i nema stečene navike poslušnosti, držite ga na povodcu zbog instikta lovca koji ga tera da istržuje. Ovo je hrabar psa, dobre naravi. Svakako može biti rezerviran prema strancima, ali je veran i nežan prema onima koji su stekli negovo poštovanje i poverenje. Oni mogu biti agresivni prema drugim psima.

Veoma čisti psi koji se često mogu videti kako se ližu poput mačaka. Vole vodu i kupanje.

Podložni su alergijama, katarakti, displaziji, entropiji, ali i pored ovih predispozicija, spadaju u red naj zdravijih rasa.

 

OZNAKE: