Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Možete mi reći idealne uslove i objasniti celi proces za gajenje otocinclusa, koliki odnos pH, dH i šta moram da uradim da mi se razmreste ove lepe ribice. Hvala, Filip

O: Na žalost, o razmnožavanju otocinklusa u akvarijumu postoji vrlo malo informacija. Otocinklusi se izgleda mreste vrlo slično kao i koridorasi. Prvo se postave u "T" poziciju, a ženka gura svoj otvor prema mužjakovoj analnoj peraji. Još uvek nije poznato da li preferiraju mrest skriveni ispod bilja, ili je u opisanom slučaju taj deo bio slučajnost.

U opisanim slučajevima mresta vrednost vode su bile: pH 6.8, KH 5, Temp. 26°C.

Ribe su bile kupljene samo 4 dana pre mresta tako da kod akvariste koji je opisao mrest nisu dobile nikakav poseban tretman jer za to nije bilo vremena, iako je prijavljeno da je u akvarijumu bilo puno algi.

Očito je okidač za mrest bila selidba riba iz prodavnice u akvarijum sa vrlo kvalitetnom vodom sa puno hrane. Takođe je opisano kako su se koridorasi mrestili u isto vreme kao i otocinklusi.

Pre samog mresta ribe su plivale gore dole po akvarijumu naganjajući jedna drugu uglavnom u području gde je struja vode bila dosta jaka. Za vreme polaganja jaja (što je potrajalo čitav dan), vreme su provodili čisteći područje mresta, jaja su polagali po jedno ili dva, a ne u većim količinama kao koridorasi.

S obzirom da o mrestu Otocinklusa ne postoje naučni radovi, gore napisano je najbolji opis koji vam možemo ponuditi.