Koža ribice je pobelela i ljušti se
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imam silver sharka kojoj je počela da se ljušt kože na vrhu, i postaje bela. Da li je bolest i da li treba da je odvojim od ostalih riba? Janka

 

O: Verovatno je vaša riba bakterijska bolest truljenja (na engleskom Fin rot, Reil trut, Bodi trut, Bill trut, Mouth trut ...). Uzroci su gram negativne bakterije. Bolest je povezana sa lošim kvalitetom akvarijumske vode; kao rezultat, ribe slabe imunitet i obolevaju od ove bolesti, ali mogu istovremeno i druge bolesti. Na početku bolesti koža, škrge, usta, rep i ivice pera postaju mutno bele boje. Nakon toga sledi ubrzano propadanje tkiva.

 

U poslednjoj fazi bolest pogađa celo telo ribe i ne može se očekivati da riba preživi. Lečenje mora započeti što je pre moguće, tada je veća verovatnoća da ćemo ribu uspešno izlečiti i da će se svi delovi tela oporaviti (u zavisnosti od toga na kom delu tela je došlo do upale).

 

Na početku bolesti dovoljno je napraviti veću promenu vode uz detaljno usisavanje podloge i pranje stakla i dodati dvostruku dozu Easi Life FFM, a sledećeg dana dvostruku dozu vitamina. Ako postoji ubrzano propadanje peraja i poslednja faza bolesti, lečimo ili u odvojenom karantinskom akvarijumu (ako je zaražena jedna ili samo nekoliko riba) ili u osnovnom akvarijumu (ako je zaraženo 40% ili više riba ).

 

U karantinu, u fazi ubrzanog propadanja tkiva, ribe se tretiraju antiseptikom Bactopur (Sera) ili JBL Ektol tečnošću uz dodatak nejodirane soli Sera Ectopur. U poslednjoj fazi bolesti, riba se leči antibioticima Bactopur Direct (Sera) ili JBL Furanol uz dodatak nejodirane soli Ectopur (Sera).

 

Nakon uspešnog izlečenja simptoma bolesti, riba treba da ostane u karantinu još najmanje deset dana kako bi poboljšala opšti imunitet, pomogla joj da se oporavi u miru i izleči štetu. Želim vam puno uspeha u borbi protiv ove bolesti.