Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zanima me kako se određuje pol kod belih zeba? Imam dve zebe, jedna je definitivno muška, a za drugu belu nikako ne mogu da odredim koji je pol.
Hvala unapred, Vanja.

O: Mužjak obične zebe (divlje) je lepih boja, grudi su mu crvenomrke, leđa crvenkastomrka, a krila sa krupnim belim pegama. Ženka je siva, nalik na vrapca. Kod tigrastih zeba mužjak je sive boje, a kljun mu je crven ili narandžast. Na obrazu ima fleku braon boje, pored koje je crna linija, koja polazi ispod oka i završava se do kraja fleke na obrazu, pored nje je bela linija koja se prostire do kljuna.

Siva su im krila, kao i ostatak glave. Grudi su im bele sa gustim, crnim, horizontalnim prugama. Ispod njih je velika braon fleka sa belim tačkama. Perje ispod repa je  belo, a rep crn, sa horizontalnim belim, širokim prugama.

Za razliku od mužjaka ženka nema toliko izraženih boja kao mužjak. Telo joj je sive boje, a crna linija se proteže od oka na dole.

Kao i kod drugih zeba, i kod belih zeba je mužjak malo šareniji u odnosu na ženku. Ženka je apsolutno bela, narandžastih nožica i kljuna, a od oka ka obrazu se prostire crna linija. Mužjak ima crveniji kljun i crvenije nožice. Na obrazima ima oker fleku, kao i oker tufnu ispod krila.
 

OZNAKE: