Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kaludjerica je počela da povraća, ali je i dalje vesela, izlazi iz kaveza, leti..!  Šta da radim?
Hvala, Radovan Petrović

O: Ako ptice halapljivo pojedu veću količinu hrane ili poslastica može doći do pojave vraćanja hrane kojoj predhodi zabacivanje glave napred - nazad. Ovu pojavu nazivamo regurgitacija i ona se može sprečiti davanjem ptici manje količine hrane. Ako je vraćanje hrane uzrokovano nekim patološkim procesom digestivnog trakta, može se reći da se radi o klasičnom povraćanju.

Infekcije digestivnog trakta koje dovode do povraćanja mogu biti bakterijske i gljivične, zatim povraćanje može biti rezultat proširenja voljke, prisustva stranog tela.

Pored postojećeg povraćanja moguće je da se jave i drugi simptomi kao što su pospanost, nakostrešenost, mutan pogled, stavljanje glave pod krilo, zavlačenje u ugao kaveza, promenjena stolica u smislu boje i konzistencije, tj. često se može javiti proliv.

Ukoliko se pored povraćanja jave i drugi simptomi koji dovode do poremećaja opšteg zdravstvenog stanja bilo bi poželjno da se obratite veterinaru koji će izvršiti klinički pregled i na osnovu toga odrediti terapiju i eventualnu primenu antibiotika.

OZNAKE: