Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Sećam se da sam kod vas jednom prilikom video par prugastih miševa. Sećam se da je tu i bio latinski naziv - Lemniscomys barbarus? Pitam iz razloga što iz te porodice ima mnogo vrsta i podvrsta i ne bih želeo da dovodim sebe u nedoumicu, ako se odlučim na njihovu kupovinu. Moram izraziti moje neslaganje sa njihovom cenom, ali bože moj nema veze, tu cenu može opravdati činjenica da ste vi jedini koji imate takve miševe u ponudi. Moje pitanje je da li ih razmnožavate? Jer ako bi ih kupovao voleo bih da to budu mladji primerci i po makar malo manjoj ceni? Ako ih ne razmnožavate, da li cete ih onda možda naručivati? Nadam se da ćete mi izaći u susret. Hvala Pozdrav, Damir

O: Prugasti miš  (Lemiscomus barbarus) potiče iz Azije. Porastu do dužine od 10 do 15 cm, prosečne težine 30 g. Vrlo su aktivni uveče i tokom noći, ali ne rade gotovo ništa preko dana. S obzirom na njihovu društvenost najbolje ih je držati u grupi i to da budu istog pola. Par ženki je najidealniji, ali i veća grupa ako imaju dovoljno veliki kavez. Trebali bi izbegavati par mužjaka, osim ako nisu iz istog legla, nikad razdvajani i uz dovoljno veliki kavez. Držanje mužjaka i ženki trebalo bi se izbegavati, osim ako ne želite da imate leglo.

Preporuka je da ih držite u staklenoj ili plastičnoj nastambi, jer su skloni bežanju. Veličina kaveza zavisi od broja miševa. Za par ili malu grupu ženki, dovoljno prostora pruži će im kavez veličine 40 cm x 60 cm.  Trebao bi biti dalje od promaje, direktnih sunčevih zraka i ne nadohvat ostalim kućnim ljubimcima, ukoliko ih imate. Kao stelju (podlogu) možete staviti piljevinu. Miševi zahtevaju raznolikost u igranju i vežbanju (vole da trče u točku). Zatim, obožavaju tunele, komade drveta i drvene kućice, male kartonske kutije, merdevine. Posude za hranu trebale bi da budu od keramike jer ih je teško prevrnuti, neće ih izgristi, a i lako se čiste. Za vodu izaberite pojilicu umesto posudice.

Čišćenje kaveza zavisi od tipa kaveza. Kod onih zatvorenih (staklenih ili plastičnih) potrebno je češće čišćenje jer se mirisi (odnosno amonijak) brže skupljaju i zadržavaju, ali nije preporučljivo ni prečesto čišćenje jer će se tako izgubiti njihov prirodni miris, a prirodne potrebe miša su da označava sopstvenu teritoriju. Dobar je način očuvanja higijene da na jednom mestu ostavite deo stare stelje.

Miševi se mogu hraniti gotovom komercijalnom hranom, ali neki miševi postaju izbirljivi, pa jedu samo određene semenke ili žitarice, što dovodi do neizbalansirane ishrane. Zato, osnovna ishrana može biti dopunjena malim količinama svežeg voća i povrća (listovi salate, jabuka, šargarepa ..). Osetljiviji su na pojedinu hranu, reaguju prolivom, pa im je potrebno ukinuti namirnicu koja izaziva proliv. Omiljena poslastica većini miševa je seme suncokreta, ali ga treba umereno davati jer su bogate mastima. Izbegavajte hranu kao što su bombone, čips ili čokolada jer su toksični za miševe, ali i ostale male kućne ljubimce.

Većina miševa brzo će se pripitomiti uz pruženo vreme, strpljenje i podmićivanje. Prvo dopustite mišu da upozna novo okruženje i da se privikne. Kad se smiri, počnite da provodite više vremena oko kaveza i tiho komunicirajte sa mišem kako bi se naviknuo na Vaš glas. Kad se miš oseti prijatno i znatiželjan je Vašeg prisustva, počnite sa nuđenjem poslastica. Cilj je da ih miš samostalno uzme iz Vaše ruke, a zatim će početi da hoda po Vašoj ruci kad ćete moći i da ga uzmete u ruku. Prilikom uzimanja, miša obuhvatite rukama ispod tela. Nikako ih ne hvatajte za rep koji je sklon povređivanju i otpadanju.

Pet centar se ne bavi uzgojom i reprodukcijom životinja. Sve životinje koje možete videti u Pet centru potiču iz registrovanih uzgajivačnica i poseduju potrebna dokumenta o poreklu i zdrastvenom stanju.

Cena prugastog miša (Lemiscomus barbarus) u Pet centru na dan 11. 02. 2009. je 1.410,00 din.