Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam kornjaču starosti 12 godina. Pre nekog vremena primetila sam promenu na njenoj koži, u predelu između vrata i prednjih udova. Na tom mestu koža je svetlija i taj svetliji deo uokviren je blagim crvenilom. Zanima me, šta bi moglo biti uzrok ove promene, i da li je opasno. Unapred hvala, Aleksandra
O: Kod kornjača se javljaju sledeće promene na koži i oklopu: naslage na oklopu (alge, kamenac i sl.), ljuštenje kože i oklopa koja kod kornjača može biti fiziološka pojava, a može ukazivati i na nedostatak nutritivnih elemenata u ishrani, loš kvalitet vode, kao i na infekcije bakterijske i gljivične etiologije na koži ili unutar organizma.

Izmenjivanje kože i oklopa je redovna pojava kod kornjača, međutim razlikuje se od ljuštenja kože kod ostalih reptila. Rubovi pločica na oklopu počinju da se izdizu, i nakraju otpadnu. Međutim sve pločice ne otpadaju istovremeno. Ispod odignutog dela često se skuplja vazduh. Ovakva pojava je vidljiva kada je kornjača u vodi, kada se oklop presijava u bakrenu ili belu boju.

Ne preporučuje se da se koža koja se ljušti ili oklop na silu skidaju. U tom slučaju često se dešavaju povrede i defekti tkiva koji predstavljaju idealan medijum za razvoj mikroorganizama, a dešava se i da se skine preveliki i preduboki deo, pa koštani i mesni deo direktno komuniciraju s okolinom, što uz krvarenje, često završava i infekcijom. Česte su i kožne infekcije, koje se ispoljavaju promenama na koži u vidu crvenkaste boje (Pseudomonas sp.) ili beličasto-sluzavih promena. Po primarnoj bakterijskoj infekciji često sledi i sekundarna gljivična infekcija, zbog pada imuniteta ili dugotrajne antibiotske terapije. Gljivične infekcije osim sekundarno, mogu biti i primaran uzrok promena na koži, koje se sekundarno komplikuju bakterijama. Ne treba isključiti niti mehaničke povrede oklopa, a takođe se mogu završiti infekcijama.

Dakle, pre svega obratite pažnju na uslove u terarijumu, pa ukoliko nisu zadovoljavajući, svakako ih prilagodite potrebama kornjače. Prehrana je također vrlo bitna, a mora obavezno sadržavati pileće, teleće meso, pileće jetrice, ribu itd., uz obavezno dodavanje multivitaminskih preparata.

Svakako Vam preporučujem da svoju kornjaču odvedete veterinaru, ukoliko to već niste uradili, a ukoliko kornjača i dalje ima opisane simptome.