Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Mislim da mi je maca tužna. Nije razdragana kao inače i pola dana je prespavala, promenila sam joj hranu prekjuče(inače jede Royal Canin), kupila sam Rojal Canin za main con mačke i kesice za mace starosti do 12 meseci. Maca ima 3 meseca, primila je i vakcinu i revakcinaciju, lek protiv parazita i pasticu za izbacivanje dlake jer ima srednje dugu dlaku i cesto se lize. Nije rasna macka, domaća je i čuvam je isključivo u kući. Sanja
O: Ponašanje mačaka može se promeniti pod uticajem različitih faktora. Primarnu važnost ima isključivanje organskih bolesti kao takvih, s obzirom na to da one mogu imati znatnu ulogu u tome, a veterinarski pregled je neizostavan korak ka detekciji takvih problema.

Brojne su druge, svakodnevne situacije i okolnosti koje imaju efekat na psihu i ponašanje mačaka.Već hirurški zahvat ima određeni uticaj i poznato je da mačke u određenoj meri mogu promeniti ponašanje nakon njega. Takve situacije naravno, nisu pravilo i razlikuju se individualno. Ono što može nekoj mački biti veliki problem, nekoj drugoj, ne predstavlja nikakvu poteškoću. To se ne odnosi na uobičajene i očekivane promene ponašanja nakon kastracije, već na reakciju na anesteziju, postoperativnu bol i sl.

Također, sve ono što bismo mogli smatrati stresom, može mnogo uticati na naše mace. Pri tome, stres podrazumeva svaku promenu rutine u mačjem životu i on može uključivati: promenu hrane, peska, mesta za pesak, novi nameštaj, novi tepih, nove ukućane ili izostanak starih, putovanje, drugačiji raspored nameštaja ili bilo čega u stanu. Sve ono što smatramo važnim događajima u našem životu, svakako ima uticaj i na mačku.

Zbog toga, ponekad nije lako ni jednostavno utvrditi šta je pokrenulo promenu u ponašanju kod ljubimca. Poslednju deceniju, u zemljama zapadne Europe, razvijena je veterinarska bihevioristika, koja se bavi spomenutim problemima. U većini slučajeva, očekuje se od veterinara kliničara da poseduje znanja i na tom području, što nije realno za očekivati.

Pokušajte da preispitate da li se desila neka značajna promena u svakodnevnici mace. Takođe, ukoliko je relativno skoro vakcinisana, dehemintisana i čišćenja od kuglica dlaka to takođe može izazvati stres kod mačica i navesti ih da duže odmaraju tokom dana.

Ukoliko se pojave još neki simptomi oboljenja uz ovo, onda bi to mogli tretirati kako moguću bolest, i u tom slučaju bih Vas savetovala da odete kod veterinara, kako biste proverili zdravstveni status mace.

Nadamo se da su Vam dobijene informacije i saveti sa stranica bili od pomoći.

OZNAKE: