Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Nimfa mi je stara 4,5 godine i poslednjih deset dana teško vrši nuždu, ali ponašanje nije promenila uopšte, i apetit se nije smanjio. Sumnjam na Prolapsus kloake, kako se to leči?
Hvala. Jelena

O: Kloaka je analni otvor nekih životinja, prvenstveno onih koje legu jaja. Kloaka predstavlja zajednički otvor digestivnog i urogenitalnog trakta. Prolapsus (ispadanje) jajovoda i kloake se može javiti kao posledica stalnog napinjanja kod zaostajanja jajeta.

Zadržano jaje vrši pritisak na debelo crevo, ureter i velike krvne sudove karlice zbog čega može doći do zastoja izmeta i mokraće, kao i do poremećaja cirkulacije usled pritiska na krvne sudove.

Zaostajanje jajeta kao problem se često javlja kod kaveznih ptica, posebno kod kanarinaca i papagaja. Ženke sa zadržanim jajetom su nevesele i povlače se u ugao kaveza. Napori da se ptica oslobodi jajeta smenjuju se sa periodima normalnog ponašanja.

Prolapsus kloake je česta komplikacija prolapsusa jajovoda. U kasnijim stadijumima bolesti, ptica zauzima nepripodan položaj, oslanja se na bazu repa, a krila su opuštena. Ako se ne preduzme lečenje može doći i do uginuća ptice.

Uspeh u lečenju zavisi od stanja prolabiranog tkiva, a zahteva pregled i intervenciju stručnog lica - veterinara, tako da bi Vam moj savet bio da pticu odnesete na pregled u veterinarsku ambulantu. 

OZNAKE: