Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam kuju, mešanca američki pit bull terijera i američkog staford terijera, 3.2.2017. je ušla u prvo teranje. Međutim, ono još uvek traje. Zanima me da li je ovako dugo teranje normalno, s obzirom da je u pitanju prvo teranje, ili bih je trebala odvesti na pregled? I koliko je potrebno vremena da prođe od prvog teranja da bih je mogla sterilisati? U napred hvala na odgovoru. Nikolina

О: Prosečna dužina teranja kod kuja je oko tri nedelje, međutim postoje i variranja od 7-10 dana kraće ili duže. Prosečno vreme između teranja kod kuja je 7 meseci, ali je kod nekih kuja 4 meseca ili godina dana. Ciklus kod kuje podeljen je u četiri faze. Prva je proestrus i traje oko 9 dana. Druga faza polnog ciklusa ili estrus traje u zavisnosti od rase, od 4-21 dana. Treća faza ili diestrus traje 60-70 dana, ukoliko ženka nije gravidna. Četvrta faza ili anestrus je faza polnog mirovanja. Ova faza traje sledećih 150 dana, a u krvi dolazi do opadanja koncentracije polnih hormona.


O polnom ciklusu kuje opširno možete pročitati u našim prethodnim odgovorina na ovu temu: Učestalo teranje kuje, Polni ciklus kuje i prvo teranje i Polno sazrevanje kuje.

Prvo teranje može biti slabije, jedva primetno, a može se desiti i potpuno obrnuto, veoma burno i izrazito teranje.
Normalne cikličke promene endometrija (sluznice maternice) su pod kontrolom steroidnih hormona jajnika kao što su progesteron i estrogen. Bez ovih hormona dolazilo bi do atrofije endometrija. U svakoj fazi ciklusa koncentracija hormona je različita, odnosno koncentracija hormona se menja.

Svaka kuja ima jedinstven ciklus od jednog ili dva teranja godišnje, a isto je individualan i produženi diestrus i anestrus. Tokom diestrusa na jajniku je prisutno žuto telo tako da je uterus duži period izložen uticaju progesterona.

O prvom teranju kuje pisali smo u tekstu Prvo teranje.

Ukoliko krvarenje traje izvan navedenih vremenskih perioda za period krvarenja (prosečno vreme trajanja proestrusa je 9 dana, ali se kreće unutar intervala od 2-27 dana) ili kuja počne da pokazuje znakove promene opšteg stanja (ne jede, ne pije, tužna je...) savetujem Vam da kuju odvedete kod veterinara koji će pregledom proceniti da li se radi o nekom problemu.


O pravom trenutku za sterilizaciju ženke pisali smo u okrivu sledećih naslova Pravo vreme za sterilizaciju ženke i Najbolje vreme za sterilisanje kuje.

OZNAKE: