Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam morsko prase (staro 3 meseca) već mesec dana. Problem je u tome što se jos uvek plaši. Sam se oglašava kada nema hrane i dozvoljava mi da ga mazim, kada je u kavezu, ali kada ga mazim van kaveza gura mi ruku glavom i cvili. Kada sam ga dobio imao je grinje i proces lečenja (kupanja sredstvom protiv parazita) još traje. Da li mi zato ne veruje? Da li je „neraspoložen“ zbog grinja? Koliko vremena je potrebno da mi ponovo veruje? Nadam se da ćete mi brzo izaći u susret. Unapred zahvalan, Marko

O: Morsko prase spada u životinje koje u prirodi žive u grupama.

One se uglavnom sastoje od jednog mužjaka, većeg broja ženki i mladunčadi. Ovakav način života, uz činjenicu da su najaktivniji u sumrak ili noću, omogućavao im je lakšu odbranu od predatora.

Ukoliko imate morsko prase za kućnog ljubimca, najbolje bi bilo da mu omogućite društvo (naravno, ako imate dovoljno veliki kavez u kojem će moći normalno da se kreću i borave dve životinje). Najlakše je kad ih nabavite dok su mali. Postaju agresivni ako ima više mužjaka blizu ženki. Sam mužjak može bez problema boraviti sam sa drugim mužjakom ili ženkom, ali privikavanje je lakše ako odrastaju od malena zajedno ili se kasnije moraju postepeno privikavati jedno na drugo. Najnepovoljnija kombinacija je držati, npr. dva mužjaka i ženku jer bi se, zbog rivalstva, među mužjacima konstantno odvijale borbe za ženku.

Kada je životinja osuđena na samački život, potrebno joj je dosta vremena, ljubavi i pažnje vlasnika kako bi se što bolje prilagodila novim uslovima. Da biste se sprijateljili sa Vašim ljubimcem, bilo bi dobro postepeno mu se približavati jer je on u vrlo kratko vreme promenio nekoliko lokacija (odgajivač - prodavnica - vlasnik), što za životinju može biti dosta stresna situacija. Uz to, ne treba izgubiti iz vida i tretman sredstvom protiv ektoparazita, koji takođe predstavlja stresnu situaciju za Vašeg ljubimca.

Što se pripitomljavanja tiče, strpljenje je najvažnija stavka jer kućnim ljubimcima treba vremena da se prilagode na novi život sa vlasnicima (nekima treba više, a nekima manje vremena za prilagođavanje). Sigurna sam da ćete i Vi uspešno savladati sve prepreke i pronaći "zajednički jezik" sa Vašim ljubimcem.

Vašem ljubimcu se obraćajte laganim glasom, pustite ga da onjuši Vašu ruku (sve radite polako, bez naglih kretnji, da ga ne uplašite), kako bi prepoznao Vaš miris.

Osim toga, da bi lakše stekao poverenje u Vas, pokušajte da ga hranite direktno iz ruke, a zatim ga pomazite ili izvadite iz kaveza. Važno je da stekne poverenje u Vas i da nestane strah od nepoznatog.

Kada jednom savladate sve prepreke, moći ćete bez straha da uživate u druženju sa Vašim ljubimcem.