Marija Tetkic v3

 

:
.,

Odgovara: Marija Tetkić, dr. vet. med., Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

 


P: Zanima me da li postoje neki probiotici koji mogu da se daju golubovima. Ako postoje koji su i kako se doziraju. U pitanju su golubovi pismonoše. Hvala unapred, Jelena


O: Probiotici su preparati koji sadrže žive mikroorganizme (dobre bakterije) koji u određenoj količini imaju povoljno dejstvo na zdravlje i organizam ptice.

Digestivni sistem ptice predstavlja složeni ekosistem u kojem se uspostavlja ravnoteža između domaćina i crevne mikroflore koju obavezno čine anaerobi. To su uglavnom Bifidobacterium, Clostridium, Eubacterium, Fosobacterium , Peptococcus. Vrlo mali procenat crevne flore čine anaerobi poput Lactobacilus, Echerichia coli , Streptococcus.


Aerobni mikroorganizmi nisu uobičajni stanovnici crevne mikroflore.

Crevna mikroflora vrlo je važna za sazrevanje imunog sistema, razvoj normalne morfologije i održavanje funkcije crevne sluzokože.

Probiotici pomažu kod uspostavljanja ravnoteže između dobrih i loših bakterija u ptičjim crevima.
Crevna mikroflora može biti poremećena usled bolesti ptica, stresa, prilikom uzimanja antibiotika, kao i izlaganju toksina.

Probiotike je svakako poželjno davati pre antibiotske terapije kao i nakon davanja antibiotske ili neke druge terapije i to po preporuci nakon minimum 7 dana.


Mogu da Vam preporučim probiotik Herbolan proizvođača Oropharma koji se stavlja u vodu.
Doza je 1 supena kašika (15ml) na 1L vode.


U sezoni zamene perja daje se jedanput do dva puta nedeljno, a mladim pticama i tri do četiri puta nedeljno.


Veoma je važno da se svakodnevno pravi svež rastvor.

 

OZNAKE: