Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam jedno pitanje. Naša maca je sveže sterilisana i kupili smo joj hranu za sterilisane mace, Brit Care. Medjutim, ona je od te hrane dobila ređu stolicu, da li je to normalna pojava pri promeni hrane? Posle operacije je jela gulašiće i hranu iz konzerve i stolica joj je bila normalna.
Marija

O: Prilikom naglog prelaska na novu hranu, može doći do reakcije gastrointestinalnog trakta koja se može manifestovati pojavom gasova, proliva, nadimanja, otežanog varenja sa pojavom opstipacije.

Ponekad se čak javi i povraćanje. Kod životinja koje nisu osetljive, prelazak na drugu hranu ne predstavlja problem. Uvek je preporučljivo da prelazak na novu hranu bude postepen, kako bi omogućili organizmu da se prilagodi novoj hrani  i na taj način izbegle nepovoljne reakcije gastrointestinalnog trakta.

Hrana Brit Care je superpremijum kvaliteta i odličan je izbor. Za sterilisanu macu se koristi hrana Brit Care Castrate. Prevenira stvaranje mokraćnih kristala, održavajući konstantan pH, a smanjenom količinom kalorija koje potiču iz masti prevenira gojaznost koja je česta kod sterilisanih životinja. U ovoj hrani su sve materije tako izbalansirane da nije potrebno dodavati ništa drugo.

Nagli prelazak na novu hranu svakako predstavlja stres za organizam, posebno  zato što je maca nakon vlažne hrane prešla odmah na  dehidriranu hranu. Bilo bi dobro da ste polako uvodili granule, kroz period od 5 - 7 dana, kako bi se gastrointestinalni trakt prilagodio na novu hranu (veoma je bitno prilagođavanje mikroflore crevnog trakta).

U periodu od 5 - 7 dana, stara hrana se u većinskom delu meša sa novom hranom. Ukoliko životinja nema negativnih reakcija, svakoga dana se povećava udeo nove hrane. Tako kroz 7 dana životinji se može ponuditi obrok koji je kompletno sastavljen od nove hrane.

Savetujem Vam da neko vreme mešate vlažnu hranu (koju je jela do sada) sa hranom Brit Care Castrate. Ukoliko se kroz par dana stanje ne poboljša, svakako odvedite macu kod veterinara.
 

OZNAKE: