Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Vlasnici smo ženke patuljaste pudle stare tri meseca. Živimo u stanu. Veterinar nam je sugerisao da još ne koristimo Frontline i slične preparate kao zaštitu protiv buva i krpelja zbog težine psa koja je manja od 2 kg. Da li nam možete preporučiti neki proizvod i navesti način upotrebe za štene navedene starosti? Unapred hvala. Srdačan pozdrav, Ivana

O: Frontline sprej za pse i mačke je rastvor za spoljnu primenu aplikacijom na dlaku. Potrebno je poprskati celo telo životinje sa udaljenosti od oko 10 - 20 cm. Aplikovati prepatar suprotno od pravca pružanja dlake kako bi se osigurali da čitavo krzno bude vlažno do kože. Naneti 3 do 6 ml po kg telesne mase (7.5 do 15 mg fipronila po kg tm), odnosno 2 do 4 aplikacije pumpom po kg telesne mase za bočicu od 250 ml, odnosno 6 do 12 aplikacija pumpom za bočicu od 100 ml. Razbarušiti krzno dugodlakih životinja kako bi proizvod dospeo do kože na njenim leđima, bočnim stranama, stomaku, nogama, ramenima i vratu. Za predeo glave i očiju poprskajte Frontline Spray na rukavicu i nanesite nežno na dlaku. Dozvolite prirodno sušenje, ne sušite peškirom.

Preparat je aktivan do pet nedelja protiv krpelja, jedan do tri meseca protiv buva i 63 dana (psi) ili 42 dana (mačke) protiv pavaši. Može koristiti kod gravidnih ženki i ženki u laktaciji, kao i kod štenadi i mačića starijih od 10 dana, ne smeju se tretirati bolesne životinje (sistemska oboljenja, groznica) kao i životinja u rekovalescenciji, kao ni zečevi jer se mogu javiti neželjene reakcije čak sa letalnim ishodom.


Ukoliko po upotrebi leka životinja liže mesto aplikacije, može da se pojavi kratak period hipersalivacije, uglavnom kao posledica prirode nosača. Među veoma retkim sumnjivim neželjenim reakcijama, prolazne kutane reakcije na mestu aplikacije (depigmentacija kože, lokalna alopecija, svrab, eritem) i generalizovani svrab ili alopecija su primećeni nakon upotrebe. Izuzetno, mogu se pojaviti hipersalivacija, prolazni neurološki simptomi (hiperestezija, depresija, nervni simptomi), povraćanje ili respiratorni simptomi posle upotrebe.


Lek se ne sme predozirati. U nedostatku studija sigurnosti, minimalni interval između tretmana je 4 nedelje.

U Pet centru takođe možete pronaći takođe i Advantix, Bayerov proizvod. U pitanju je spot on preparat, rastvor koji se aplikuje na jedno mesto na psa. Zaštita traje četiri nedelje protiv buva i krpelja u zavisnosti od težine psa i postoji više ampulica.

Vama bi trebala najmanja za pse od 1,5-4 kg telesne mase. Ove ampulice je bezbedno koristiti kod pasa od 7 nedelja starosti i 1,5 kilograma težine. Preparat se aplikuje direktno na kožu psa između lopatica, jer to je jedino mesto koje pas ne može da liže nakon aplikacije. Preporučuje se da se pas ne kupa dva i nekoliko dana posle aplikacije jer kupanje može da smanji zaštitu preparata.
 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak