Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam problem sa Taksom koja ima 13,5 godina, muški je. Naime pre dve nedelje pojavio se problem sa disanjem!! Taksa je teško disala i mi smo se uputili kod veterinara! Veterinar je uradio rendgen grudnog koša i utvrdio je da je traheja skoro zatvorena jer se srce uveličalo. Naime moja Taksa Vilki ima problem, već neko vreme sa klapanom koji se zatvara i ovara u srcu i ne da da se meša arterijalna i venska krv, to smo rešili i Taksa pije već 4 godine Vetmedin 1/3 tablete ujutro sa Furosemidom 1/6 zajedno pre jela i posle jela pije Verošpiron 1/3 posle jela. Doktorka je utvrdila da se srce uveličalo i da ono zatvara traheju i da možda postoji mogućnost upale i snimila mu je stomak i tamo skoro ništa nije videla ali je zaključila da je voda u stomaku (stomak je malo naduven već neko vreme) i dala mu za to lek koji podstiče lučenje kortikosteroida što je izazvalo sledeću rekaciju. Posle 7 dana korišćenja od 5 mg dva puta dnevno ujutro i uveče prestali smo da mu dajemo lek sa kortikosteroidima! Moram da napomenem da je pas vrlo aktivan bolje je disao, noramalno jeo, pritom pas ne jede suvu hranu samo kuvanu piletinu i belo meso, ili batak naravno bez kostiju i počeo da pije više vode što je prourokovalo više mokrenja!

Pošto mu se pojavio ovaj osip u vidu velikih bubuljica i pečata koje kad se probuše mirišu na krv ali su bele boje! Bubuljice su mu se pojavile oko očiju ispod repa ne na čmaru po stomaku na grudima! Pošto smo se jako zabrinuli za njega otišli smo kod drugog doktora koji mu je uradio UZI srca video da je srce u redu ali da su mu obe nadbubrežne žlezde uveličane do primerno 3,9 cm u veličinu i da su mukrvni sudovi u bubrezima povećani a da u stomaku ima vrlo malo vode a više vazduha u prostoru oko creva te je zbog toga stomak malo veći i pretpostavili da je to Sindrom kušinga! Moje pitanje koliko je to izlečivo i kako da tretiramo životinju našeg voljenog Vilku! Mi živimo u Gruziji u gradu Boržomiju, a lekare koje smo posećivali su u Tbilisiju. S poštovanjem, Vladimir


О: Po opisanim simptomima, moguće je da se radi o kušingovom sindromu (Cushing syndrome), međutim to ne mogu tvrditi sa sigurnošću. Doduše, neki simptomi se ne uklapaju u kliničku sliku kušingovog oboljenja, kao što su opisane gnojne rane, ali one mogu biti posledica oslabljelog imuniteta te naseljavanja i prodora bakterija u bolešću pogođen organizam. 

Dakle, kušingov sindrom ili hiperadrenokorticizam je multisistemski organski poremećaj koji nastaje zbog hronično povišene koncentracije glukokortikoida u krvi. Glukokortikoidi su hormoni koje luči kora nadbubrežne žlezde. Tipični klinički znakovi hiperadrenokorticizama kod pasa su sledeći: poliurija (pojačano uriniranje), polidipsija (pojačana žeđ), polifagija (pojačana glad), povećanje obima abdomena, alopecije (gubitak dlačnog pokrivača), hipertenzija, neurološki znakovi, poremećaj energetskog metabolizma koji može dovesti do gubitka težine, mišićne mase ili abnormalnom distribucijom masti. Klinički znakovi nastupaju i napreduju neprimetno, a posledica su kombinovanog glukoneogeničkog, protivupalnog, imunosupresivnog, lipolitičkog delovanja i dejstvo razgradnje proteina koji nastaju zbog uticaja glukokortikoida na razne organske sisteme. 

Letargija (nevoljnost), ubrzano i plitko disanje i slaba podnošljivost telesnog treninga odraz su gubitka mišićne mase i slabosti. Koža, naročito donjeg dela stomaka, postaje tanka i neelastična, pa se zbog smanjenog elasticiteta kožni nabor usporeno ispravlja. Abdominalne vene su istaknute i lako vidljive kroz kožu. Često je vidljivo ljuštenje kože, naročito oko bradavica. Razgradnja proteina uzrokuje atrofiju (razgradnju) kolagenih vlakana i takođe dovodi do prekomernog nastajanja podliva nakon vađenja krvi ili manjih trauma. Zarastanje rana je jako usporeno. Alopecije su često prisutne kod hiperadrenokorticizma, a javljaju se zbog inhibitornog efekta kortizola na fazu rasta dlačnih folikula. Preostala dlaka je suva i bez sjaja. Alopeciju često nije propraćena češanjem i pretežno zahvata ventralni abdomen, prsa, perineum i vrat...


Hiperadrenokorticizam nastaje iz nekoliko razloga: tumor hipofize (žlezda u mozgu koja nadzire lučenje hormona nadbubrežne žlezde), tumor nadbubrežne žlezde i jatrogena bolest, koja nastaje zbog dugotrajne, učestale ili prekomerne upotrebe glukokortikoida u terapiji.


Na bolest možemo posumnjati na osnovu kliničke slike, nekih rutinskih laboratorijskih testova (hematološka i biokemijska pretraga krvi, analiza urina) te temeljem RTG i UVZ nalaza. Objektivna dijagnostika hiperadrenokorticizma zahteva spovođenje specifičnih endokrinoloških testova koji uključuju ACTH stimulacioni test, deksametazon supresijski test i razmera kortizola i kreatinina u urinu.


Lečenje se može sprovesti lekovima ili hirurški. Hiperadrenokorticizam koji zavisi od hipofize se leči isključivo medikamentozno, dok se hiperadrenokorticizam zavisan od nadbubrežne žlezde može lečiti hirurški ili medikamentozno. Medikamentozno lečenje se danas najčešće sprovodi trilostanom. Trilostan je sintetski steroid, koji deluje tako da blokira nadbubrežnu žlezdu u sintezi glukokortikoida, mineralokortikoida i polnih hormona. Terapija je doživotna.


Svakako preporučujem da obavite detaljne dodatne pretrage kako biste sa sigurnošću znali da li je doneta dijagnoza ispravna. U tu svrhu preporučujem da se napravi: kompletna krvna slika, biohemijski nalaz krvi i urina (na taj način ćete dokazati ili eliminisati dijabetes), UZV, RTG (mogu se ustanoviti eventualne neoplazije ili upala pluća), zatim ACTH stimulacijski test ili test razmere kortizola i kreatinina u urinu (na taj način će se dokazati ili eliminisati Cushingov sindrom), gastroskopija (tom pretragom će se ustanoviti da li je sve u redu sa sluzokožom želuca i početnog dela tankog creva).

Na kraju, nadam se da će sve biti u redu sa Vašim ljubimcem, i da će se ubrzo oporaviti.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak