Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Čitala sam Vas odgovor u vezi sa mačjom kugom, ali bih pitala još nešto. Ja sam vlasnica četiri odrasle mačke koje čuvam u stanu. Tri imaju 6 godina, a četvrta 4. Danas sam bila u kontaktu sa mačetom na ulici za koje veterinar sumnja da ima mačju kugu. Da li ja mogu da prenesem mojim kućnim mačkama. Trudila sam se da dezinfikujem ruke, garderobu u kojoj sam bila sam skinula van kuće. Rastvorenim hlornim granulatom sam dezinfikovala ruke i alkoholom. Molim za odgovor. Unaped hvala Pozdrav, Bojana

O: Sve mačke koje nisu vakcinisane bez obzira na starost se mogu zaraziti. Virus mačje kuge je veoma otporan i može se preneti kako direktnim kontaktom tako i neposredno, različitim predmetima, posudama za hranu i vodu, igračkama, pa i preko ljudi koji su bili u kontaktu sa obolelom životinjom.

Međutim, po onome što ste napisali, Vi ste preduzeli dovoljno mera da ne bi došlo do inficiranja Vaših mačaka. Uvek kada mazite druge životinje treba da operete ruke, a kada su bolesne životinje u pitanju treba da ih i dezinfikujete, što ste Vi i uradili.

Dobro ste postupili i sa garderobom, pa verujem da je mogućnost prenosa bolesti na Vaše ljubimce veoma mala ili nikakva.

Ipak Vam savetujem da vakcinišete Vaše mace kako ne bi one bile uvek potpuno zaštićene.

OZNAKE: