aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo problem sa macom sa ulice. Zadnjih pet šest meseci, možda i više, je svakog dana dolazila ispred naše kuće zbog hrane. Nekad je i ostajala po ceo dan u dvorištu. Primetili smo da je skotna pa smo je dodatno hranili. Pre nedelju dana se omacila ali ne znamo gde. Verovarno negde u blizini. Ali tu je problem nastao. Kupili smo joj hranu za mačke sa kalcijumom i prvog dana je pojela malo. Od tada pije samo vodu neće ni mleko da okusi. Pošto je vidno bolesna i ima temperaturu ja i svekrva smo joj dale četvrtinu tablete paracetamol od 500mg. I bilo joj je bolje već sutradan, čak smo je okupale (samo vodom) ali i dalje nije htela da jede. Naredna dva dana nije dolazila pa smo pomislili i da je uginula. Juče se opet pojavila i opet samo voda. Ujedno smo primetile da ima neki problem pozadi ispod repa. Stalno je mokra, kao da joj nešto curi, i vidno je ometa da hoda. Sinoć smo primetile i da su joj sisice jako tvrde kao da mačići ne sisaju. Molim Vas recite mi šta da radimo. Znam da je lutalica ali je veoma umiljata i ne zaslužuje da se muči. Unapred zahvalne, Jelena i Slavka.

О: Vremenski period po završetku porođaja se naziva puerperijum. 

Unutar njega, postupnim promenama na organima i organskim sistemima, nestaju promene nastale graviditetom i porođajem, a organizam se "vraća" u stanje u kojem je bio i pre samog graviditeta. Ovaj proces u kojem se polni organi vraćaju u svoje prethodno stanje, stanje u kojem su bili pre samog graviditeta naziva se involucija. Puerperijum kod mačaka traje nekoliko nedelja. Na njega utiču mnogi faktori: starost životinje, doba godine, dojenje, klima i zoohigijenski uslovi.

Takođe i uslovi držanja, kretanje životinje, ishrana, broj plodova, konstitucija ženke, veličina mačića, različiti poremećaji koji mogu nastati za vreme graviditeta, pri samom porođaju ili neposredno nakon samog porođaja. Posle okota, mačkama se sledećih nekoliko nedelja (3-4 nedelje) materica čisti od posteljice i zgrušane krvi. Naime, iscedak koji se stvara delimično se upija, a delimično izlazi preko polnog otvora. Ovaj iscedak iz polnog otvora se naziva lohije te ga najviše ima u prvih nekoliko dana po porođaju. Njegove karakteristike su da je bez mirisa, a pred kraj postaje sluzavo-vodenaste konzistencije te crvenkasto-bele boje.

Stoga, moguće je da ovo što ste primetili kod mačke odgovara lohijalnom iscetku koji predstavlja fiziološki deo puerperijuma kod mačaka.

Uopšteno se mogu javiti sledeće komplikacije nakon okota:

- postporođajno krvarenje (mala količina iscetka iz vagine normalno je prisutna tokom 7-10 dana nakon okota, međutim ako je prisutan u prevelikom obimu trebalo bi posumnjati na unutrašnje krvarenje i odmah potražiti pomoć u veterinarskoj ambulanti);

- mastitis (upala mlečne žlezde koju oslikava bol, otečenost i temperiranost mamarnih kompleksa, povišena telesna temperatura kao i mleko žute boje koje je gusto ili sa primesama krvi, i zahteva hitnu posetu veterinaru);

- akutna upala materice (najčešće je uzrokovana bakterijskom infekcijom, zaostalom posteljicom ili nehigijenskim uslovima pri okotu, a zahteva hitnu posetu veterinaru kako bi se izbegle komplikacije sepsom);

- agalakcija (potpuna nesposobnost lučenja mleka) i disgalakcija (lučenje smanjene količine mleka) koji nastaju kao rezultat neuhranjenosti mačke, velikog broja potomaka, deformisanih sisa. Ukoliko se sisanjem mladunčadi ne podstakne lučenje mleka može da se radi i o hormonalnom poremećaju.

- eklampsija (puerperalna tetanija) - stanje koje ugrožava život i zahteva hitnu posetu veterinaru, a javlja se usled pada nivoa kalcijuma u krvi. Mačka je nemirna, odbija hranu, hoda ukočeno, ima povišenu telesnu temperaturu, ubrzano diše, drhti i ima konvulzije.

Otečeni mamarni kompleksi, kao i povišena telesna temperatura, koju ste primetili kod mačke, ukazuju na mastitis, a o tome smo pisali detaljnije u našim prethodnim odgovorima Mastitis – zapaljenje mlečne žlezde i Mastitits i zadržavanje mleka.

Mački dojilji bi trebalo ponuditi visokokvalitetnu hranu u količinama koje ona želi, a ukoliko je letargična i ne uzima sama hranu ili vodu, trebalo bi je ručno hraniti i napajati brizgaljkom. Ukoliko kroz 2-3 dana ne dođe do poboljšanja zdravstvenog stanja, svakako treba potražiti pomoć u veterinarskoj ambulanti.

Mačke su veoma osetljive životinje i mora se biti veoma oprezan sa lekovima za ljude. Paracetamol ne sme da se daje mačkama. On je za mačke veoma otrovan pa čak i smrtonosan. Menja strukturu hemoglobina u krvi mačaka tako da hemoglobin ne može više da vrši svoju ulogu prenošenja kiseonika do svih tkiva u organizmu. Krv postaje tamno crvena do braon. Mačka uginjava usled otkazivanja vitalnih organa. Terapija u slučaju trovanja paracetamolom je simptomatska i najčešće, nažalost, neefikasna.

Ako želite da pomognete mački hitno je odvedite kod veterinara. Mačakama se nikako ne preporučuje davanje lekova za ljude bez konsultacije sa veterinarom. Toksična doza paracetamola za mačke je 50-100mg/kg, a ako se ponovi tokom 24h je i letalna.

Što se tiče postporođajnih komplikacija veterinar mora da pregleda mačku, jer u tom slučaju se sprovodi odgovarajuća sistemska terapija. U toku laktacije, tj. dojenja, ne smeju da se koriste svi lekovi jer se oni izlučuju mlekom i mogu biti pogubni za mačiće.

Pokušajte da pronađete mačku, zajedno sa njenim mačićima, ili da je prilikom prve sledeće posete odvedete hitno veterinaru, kako bi posledice po nju i mačiće bile što manje.

OZNAKE: