Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Uvaženi doktore Milanoviću, najprije da Vam zahvalim na ovako iscrpnom odgovoru, kao i korisnim linkovima. Naravno, sa "malim" zakašnjenjem Vama i Vašoj porodici čestitam novogodišnje i božićne praznika. Želim Vam i produktivnu godinu na profesionalnom planu, sa što više efikasnih reakcija kada su životinje u pitanju. Konkretno, moj sibirski haski je, čini mi se, za nijansu pretežak u odnosu na svoje vršnjake ( star je 5,5 mjeseci, a teži već oko 20 kg ) i pored svakodnevne šetnje gradom, kao i trke u dvorištu. Dnevna količina hrane koju dobija je oko 450 - 500 grama podijeljene u tri obroka ( marka je Brit premium ), a definitivno sam primjetio da ima poteškoća prilikom pražnjenja crijeva, pa Vas pitam da li smije da jede proizvode od kukuruznog brašna ( ili neke slične ) kako bi mu se varenje pospiješilo, a ove tegobe nestale. Srdačan pozdrav! Danijel

O: Učestalost velike nužde kod psa zavisi od količine i kvaliteta hrane kojom hranite Vašeg psa. Ukoliko psa hranite kvalitetnom - premium ili superpremium hranom za pse, količina fecesa je manja zbog visokog stepena svarljivosti ove hrane, a takođe i broj stolica je manji.

Na učestalost vršenja nužde utiče i aktivnost psa (češća je kod pasa koji su aktivniji i više borave na otvorenom prostoru).

Otežana defekacija, konstipacija, označava stanje u kojem pas otežano vrši nuždu a stolica je tvrda, suva i u peleticama. Vršenje nužde je otežano, a pokreti creva bolni (grčevi). Konstipacija (zatvor) se obično nikada ne javlja kod pasa koji se svakodnevno kreću, piju dovoljno vode i imaju priliku izlaziti napolje bar tri puta na dan. Konstipacija kod pasa prvenstveno je uzrokovana neadekvatnom ishranom (kosti, progutani strani predmeti, nesvarena hrana...), defekacija je često otežana i bolna usled različite patologije kolona, anusa, rektuma, bolnih paraanalnih žlezda, povreda karlice, prisustva crevnih parazita i drugo.

U Pet centar prodavnici možete pronaći veći broj hrana različitih proizvođaca koje su namenjene ishrani pasa sa problematičnim digestivnim sistemom. One su označene kao Gastrontestinal, lako svarljive hrane koje rasterećuju digestivni trak i pomažu obnavljanje njegove funkcije, a koriste se kod postojanja bolesti želudca i creva.

Takođe postoji i veterinarska dijeta proizvođaca Royal Canin Fibre Response ona sadrži veću količinu vlakana i preporučena je kod dijareja indikovanih stresom, kolitisa kao i kod otežanih defekacija-konstipacije.To su kompletne kvalitetne hrane koje se koriste po potrebi određeni vremenski period 1-2 nedelje.

U svakom slučaju Vam savetujem da se konsultujete sa Vašim veterinarom koji će prethodno obaviti klinički pregled psa.


O gojaznosti šteneta pisala je koleginica Ana Jovanović u svom odgovoru „Gojaznost kod psa – ishrana i telesna aktivnost“. 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak