Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam Zlatnog retrivera (ženka) staru 8 meseci, koja je za svoj uzrast premašila kilažu iako se hrani jednom dnevno. Da li postoji naka vrsta dijete za psa kako bi što pre izgubila višak kilograma?
Jasmina

O: Vaš pas je još uvek štene i mora se hraniti onako kako diktiraju njeni intenzivni metabolički procesi koji su usmereni tako da obezbede što bolji rast organizma. Neophodno je da unosi proteine, ugljene hidrate i masti u određenim količinama, kao i vitamine i minerale.

Svaki proizvođač hrane za životinje na ambalaži ima istaknutu preporučenu dnevnu količinu hrane koju bi štene trebalo da pojede. Količine hrane koje zadovoljavaju dnevne potrebe organizma kod premijum i superpremijum hrane (Brit care, Royal Canin,  Hill's, Alleva, Eukanuba, Trainer ...) su znatno manje u odnosu na komercijalne hrane, zato je neophodno pre upotrebe odmeriti tačnu dnevnu količinu hrane, naročito ako počinjete sa korišćenjem nove hrane.

Hrana se može najtačnije odmeriti korišćenjem merica za hranu proizvođača čiju hranu koristite, ili merenjem na kućnoj vagi. Na ambalaži je istaknuta ukupna dnevna količina hrane, koju po potrebi delite na određeni broj obroka. Broj obroka nema veze sa gojaznošću (može imati jedan i pet obroka, a da bude gojazna), bitna je ukupna količina hrane koju pas unese.

Pod hranom se podrazumeva sve što pas unese u toku dana, računajući i poslastice koje se uglavnom daju kao nagrada, kao i sve što pas pojede mimo tog jednog obroka (ukoliko ima naviku da "prosi" hranu od vas).

Pored količine hrane koju pas unosi, bitno je i koliko je aktivan. Neaktivni psi se lako mogu ugojiti konzumiranjem samo preporučene količine hrane, tako da bi u tom slučaju trebalo davati malo manje hrane od preporučene dnevne količine, ili srazmerno povećati fizičku aktivnost.

Štenetu nikako ne treba da dajete "light" varijante hrane, kao ni medicinske hrane namenjene skidanju preterane telesne težine, zato što Vaš pas još uvek raste.

Preporučila bih Vam da ga hranite tačno odmerenim količinama hrane. Iz ishrane izbacite sve drugo što dobija mimo svog obroka (poslastice - krekere, čokolade za pse, mesne listiće, itd.). Pojačajte fizičku aktivnost. U toku šetnje ga možete naučiti da donosi bačenu lopticu, što će ga zaokupiti i fizički i mentalno. Od poslastica mu možete davati kosti na bazi goveđe kože (kolagen - protein), koje ne utiču na porast telesne težine.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak