Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pas je u šetnji posekao tetivu. Nije sasvim, ali ne može da koristi tu nogu (šepa). Veterinar je dao dve terapije injekcijama i tablete Rikarfa - 7 dana po jedna. Vidnog poboljšanja nema. Ona može da se pomalo osloni na tu nogu, ali klecne. Da li tetiva može da zaraste, ili mora hirurška intervencija.. (koju bih ja da izbegnem). Unapred hvala na odgovoru
O: Tetive su snažno fleksibilno tkivo koje ujedinjuje, odnosno povezuje mišiće s kostima. Njihova funkcija je prenos sile kontrahiranog mišića na kost i pomeranje zglobova potrebnih za kretanje životinje. Kako bi obavljale ovu funkciju, trpe veliku napetost i moraju da budu elastične. Bilo kakav poremećaj u njihovoj funkciji, uzrokovan bilo upalom ili prekidom kontinuiteta, dovodi do značajne nemogućnosti kretanja ili šepanjem.

Nakon povrede tetiva sledi upala, zatim reparatorni procesi i procesi remodeliranja novog tkiva. Na zarastanje utiču brojni činioci, npr. vrste povrede, koja tetiva je zahvaćena, tip tkiva koje je okružuje i lečenje. Krajnji rezultat je formiranje vezivnotkivnog ožiljka. Ovo tkivo može vratiti tetivi njen kontinuitet, ali joj ne osigurava dovoljno snage i elastičnosti. Takođe, postoji mogućnost nastanka adhezija koje potom ugrožavaju fiziološku funkciju tetiva.

Preporučujem Vam da se obratite stručnjacima sa Klinike za hirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Beogradu, koji su stručnjaci u ovoj oblasti.

OZNAKE: