Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, molim vas da mi objasnite šta da radim. Imam lovačkog psa koji je smešten u boksu, zadnjih dana primijetio sam da mu je vrh repa krvav, a na kućici sam primijetio tragove krvi pa mi nije jasno dali  je to zbog udaranja repom po kućici ili je po srijedi nešto drugo.
Prijateljski pozdrav, Nikola

O: Povrede ili rane predstavljaju oštećenja tkiva, nastala delovanjem nekog štetnog agensa. S obzirom na uzrok, rane mogu da budu mehaničke, termičke, hemijske, električne, bakterijske, radijacijske.

U užem smislu, povreda je oštećenje nastalo delovanjem mehaničke sile. Sve povrede mehaničke etiologije dele se na zatvorene i otvorene rane. Otvorene rane predstavljaju prekid kontinuiteta kože ili sluzokože, a dele se prema spoljnom izgledu i uzroku na: ubodne rane (vulnus punctum ili ictum), posekotine (vulnus scisum), razderotine (vulnus laceratum), razderotine i nagnječenja (vulnus lacerocontusum), ugrizne rane (vulnus morsum), nagnječenja (vulnus contusum ili cesifacta - tupi udarac), prostrelne i ustrelne rane (vulnus sclopetarium, vulnus explosivum).

Rep psa čine koža sa potkožnim tkivom, mišići, krvni sudovi i nervi, kao i repni pršljenovi. Sve vrste povreda repa, bilo da se radi o nagnječenju, ogrebotini, rani ili prelomu pojedinih pršljenova, iziskuju veterinarski pregledi i nadzor, kao i eventualno potrebnu intervenciju.

Zarastanje rane je individualne prirode - kvalitetnije je kod mladih životinja, dobro držanih životinja, kao i onih koje su u dobroj kondiciji. Proces zarastanja se odvija ili reparacijom ili regeneracijom. Poželjnija je regeneracija jer reparacijom nastaje ožiljno tkivo (vezivno tkivo). Regeneracija je stvaranje istog odgovarajućeg tkiva na mestu rane, a reparacija je zamena tkiva vezivnim, ožiljnim tkivom. Koža i sluzokoža imaju veliku moć regeneracije epitelizacijom. Procesi zarastanja počinju vrlo brzo posle nastanka rane.

Rane zarastaju na nekoliko načina: primarno (cikatrisatio per primam intentionem), sekundarno (cikatrisatio per secundam) i zarastanje pod krastom (cikatrisatio sub crustam). Od mnogih faktora zavisi kako će rana da zaraste: o tačnoj adaptaciji rubova rane, o infekciji, prisutnosti stranih tela... , tako da vam je moj savet da svakako posetite veterinara jer svaka zapuštena povreda može da završi ozbiljnim komplikacijama ili trajnim deformacijama.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak