Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam psa mješanca starog 7 godina. Kao štene imao je povredu zadnjeg dijela da li kičme ili karlice, nisam sigurna. Uglavnom, od te povrede se relativno dobro oporavio ali prošle zime s vremena na vrijeme, kad se vratimo iz šetnje ili poslije nekog velikog uzbuđenja, počeli su da se javljaju znaci ukočenosti, nije mogao da hoda i po njegovoj reakciji rekla bih da je bilo mnogo bolno. Veterinar je prepisao inekcije i ketofen tablete. Interesuje me da li postoje neke tablete koje se mogu davati kao preventiva, ili neka posebna ishrana, vitamini ili bilo što drugo što bi moglo spriječiti ili bar ublažiti ovakve napade?
Unaprijed hvala, Tanja

O: Postoje određene medicinske hrane za probleme lokomotornog sistema: Hill's j/d (u dehidriranom obliku - granule i konzervirani oblik) i Royal Canin Mobility Support (u dehidriranom obliku).

To su hrane koje su bogate hondroitinom, omega 3 masnim kiselinama, bakrom, manganom i cinkom koji pomažu obnavljanje hrskavice i smanjuju bolnost zglobova. Omega 3 masne kiseline štite hrskavice i deluju protivzapaljenski, hondroitin i glukozamin obezbeđuju zaštitu i bolju regeneraciju hrskavice.

Takođe postoje i razni dodaci koji se koriste kod problema sa vezivnim tkivom, kod upale tetiva, slabosti tetiva i vezivnog tkiva, ukočenosti zglobova i bolesti koje onemogućavaju kretanje (spondiloza i artroza).

To su:  Canhydrox GAG (Canina) - pomaže kod akutne i hronične bolesti zglobova, upale i dehidracije tetiva i vezivnog tkiva, ukočenosti zglobova (spondiloza, artroza). Starijim psima se na svakih 14 kg telesne težine daju po 4 tablete.

Cani Agil - prehrambeni dodatak za pse kao zaštita tkiva, hrskavica i zglobova. Dozira se jedna ipo tableta na 10 kg telesne težine.

Glucosamin tablete - kao preventiva i kod pasa sa problemima kao što su artritis, osteohondroza, spondiloza, displazija i reumatizam zglobova. Dozira se od 1 - 6 tableta dnevno u zavisnosti od težine psa.

Artusano - preventiva, kao i podrška tretmanu kod obolelih zglobova. Daje je jedna kockica na dan.

Preparati se koriste u kontinuitetu od 2 - 3 meseca. Ako je u periodu od 2 - 3 meseca došlo do povlačenja simptoma, možete napraviti pauzu od 3 meseca, pa posle toga ponovo preventivno dodavati preparat u hranu u periodu od sledeća 2 - 3 meseca. Ukoliko je nakon sprovedenog tretmana došlo do poboljšanja, a još uvek su vidljivi simptomi, svakako nastavite sa davanjem preparata i dalje. U tom slučaju preparat se može uzimati i doživotno.

Uz nabrojana pomoćna sredstva ponekad je potrebno uzimati i "Rimadyl" ili "Metacam" - lekove koji pomažu kod zapaljenskih stanja lokomotornog sistema, a po preporuci veterinara koji je pregledao psa i postavio dijagnozu.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak