Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Dobila sam hrčka pre 2 nedelje, na nozi i repu mu se pojavilo nešto, pa sam se malo uplašila, molim vas da mi kažete vaše mišljenje. Sa repa se sklanja, a ovde mi se čini da se sve više širi. Pozdrav, Milica

O: Povrede nastaju dejstvom različitih sila. U odnosu na kriterijum da li je došlo do prekida kontinuiteta kože i sluzokoža ili ne, povrede se dele na otvorene i zatvorene povrede.

Otvorene povrede, tj. rane (vulnera traumatica) nastaju kada sila koja izaziva opštećenje tkiva dovode do prekida kontinuiteta kože i sluzokoža. Prilikom ranjavanja, zavisno od jačine sile, mogu biti povređeni i dublji slojevi tkiva (mišići i kosti).

U cilju postavljanja pravilne dijagnoze, kao i svrsishodne terapije, kod procenjivanja povrede moraju se analizirati kriterijumi povrede, a to su: anatomsko razaranje, krvarenje, bol i poremećaj funkcije.

Poremećaj funkcije, kao kriterijum povrede, može biti lokalni i opšti. Lokalne smetnje izazivaju izostanak funkcije pojedinog organa, mišića ili dela tela. Simptom poremećene funkcije ekstremiteta, koji nastaje zbog same rane i bola koji sa sobom nosi, jeste hromost (claudicatio).

Na osnovu slike koju ste poslali, predpostavljam da se radi o rani usled udara, tj. nagnječenja. Lečenje ovakvih malih životinjica postoji, međutim pošto se radi o malenom organizmu, i najmanja mehanička povreda može biti uzrok krvarenja i takvo stanje može imati posledice opasne po život.


Preporuka Vam je da svakako posetite veterinara koji će obaviti klinički pregled i tako utvrditi tačan uzrok nastanke povrede i eventualno prisustvo patogenih bakterija koje su naselile ranu, čime će isključiti nastanak gangrene.