Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam malu pudlu napunila je 3 meseca i već nekoliko dana povraća sve što pojede ali nema ni proliv ništa samo jede i onda posle nekih 15ak minuta povrati to i onda samo leži i spava pa sam se zabrinula šta je, dal nije nešto opasno ili tako nešto. Inače hrana koju jede je kvalitetna pa bi vam bila zahvalna kad bi dali neki savet ili nešto. Hvala vam unapred
O: Povraćanje ljubimca često se povezuje s različitim zdravstvenim poremećajima, kao što su: trovanja, zarazne bolesti različite etiologije, infestacija crevnim parazitima... Najčešće su posledica hranjenja smećem, prejedanja, nepodnošenja hrane, nepravilne prehrane (masna hrana, ostaci od ručka, pečeno meso, salame, kobasice...), upale sluznice želuca (gastritis), parazita, stranih tela, upale sluzokože creva, stranog tela u crevima, upletenosti creva, zatvora. Do probavnih poremećaja dovode i metaboličke i hormonalne bolesti (zastoj bubrega, bolesti jetre, dijabetes, slabije aktivna nadbubrežna žlezda (hipoadrenkorticizam), hipertireoza, poremećaji elektrolita i acido-bazne ravnoteže) pa čak i strah i fobije.

Postoje različiti oblici povraćanja koji nam ukazuju na različite zdravstvene probleme kod životinje:
- akutno povraćanje predstavlja epizode povraćanja koje se najčešće povezuju s izbacivanjem sadržaja iz creva, koja ne bi trebalo da se nalaze u želudcu (npr. strana tela, otpaci hrane, gliste...),
- povremeno povraćanje se najčešće dovodi u vezu s preosetljivošću na hranu ili neke od njenih sastojaka, odnosno, na neku od ozbiljnijih bolesti (metaboličke bolesti, čir,...),
- ponavljano povraćanje se dovodi u vezu s iritacijom želuca različite etiologije ili opstrukcijom,
- eksplozivno povraćanje se dovodi u vezu sa preprekom koja onemogućava izbacivanje hrane iz želuca ili nekom od neuroloških bolesti,
- krv u ispovraćanom sadržaju ukazuje na ulkus želuca ili tankog creva, trovanja, infekcije,...
- povraćanje žuči možemo dovesti u vezu s blagim oblikom gastritisa.

Prisustvo crevnih parazita (infestacija) veoma je česta pojava kod mladih pasa. Mlade životinje infestirane crevnim parazitima pokazuju sledeće različite simptome: nespoložene su, bezvoljne, apetit im je slab, dlaka im je suva i lošeg kvaliteta, stomak im je često nadut i na pritisak bolan, prisutan je i profuzan proliv u kome mogu ali i ne moraju da se primete crevni paraziti. Ponekad mlada životinja i povraća i dešava se da u ispovraćanom sadržaju budu vidljivi crevni paraziti.

Štene treba tretirati tabletama za čišćenje od parazita, i to svake dve nedelje od 3. - 12. nedelje starosti, kao i posle toga svake četiri nedelje od 12. nedelje do 6. meseca života. Nakon toga tretman je potrebno ponavljati 3 - 4 puta godišnje, s tim da uvek kada tretirate psa, a ustanovite prisustvo parazita, tretman je neophodno uraditi dvokratno u razmaku od 14 dana. Takođe je neophodno tretirati psa sredstvima protiv ektoparazita, jer je buva prelazni domaćin u razvoju male pseće pantljičare, pa je mogući izvor zaraze za štenad.

Više o dehelmintizaciji psa i čišćenju od buva pisali smo u tekstovima Postupak prvog tretiranja šteneta protiv crevnih parazita i Suzbijanje buva.

Trenutno je najbolje da Vaše štene hranite nekom od hrana iz programa veterinarskih dijeta koja se koristi za ishranu pasa koji imaju digestivne probleme. U slučajevima ovakvih poremećaja neophodno je pružiti izbalansiranu ishranu sa potrebnim hranljivim materijama koje će dovesti do bržeg uspostavljanja, odnosno normalizacije varenja. To je hrana koja sadrži manju količinu masti, sadrži vlakna koja sprečavaju proliv i povraćanje, a u isto vreme je energetski bogata hrana koja zadovoljava sve potrebe kod Vašeg ljubimca, poput Royal Canin Intestinal, Pro Plan Opti Digest, Brit Care...

U našoj ponudi možete naći preparat Floryboost - oralna pasta koja služi kao kondicioner za creva. U svom sastavu ima glinu, dekstrozu, sorbitol, brašno rogača i biljni ugalj. Aplikuje se 1ml na 2 kg telesne mase, dva puta dnevno, tokom 2 dana.

Takođe, štenetu možete dati Fortiboost pet - gel za jačanje, za neuhranjene jedinke u toku kritičnih faza rasta (dozu ponoviti ako je neophodno za 8 dana) ili Energy - gel (Canina), preparat koji će u kratkom vremenskom roku nadoknaditi hranljive materije, a koristi se između ostalog kod bolesnih jedinki i tokom opravka za podsticanje apetita i dobijanja telesne mase.

Kada dođe do normalizacije zdravstvenog stanja, Vaše štene možete da nastavite da hranite nekom od superpremium hrana za štence velikih rasa pasa. Superpremium hrane svojim kvalitetom i potrebnim dnevnim količinama u potpunosti zadovoljavaju sve potrebe Vašeg psa za hranljivim materijama, kako u periodu rasta, tako i u odraslom uzrastu.

Ukoliko povraćanje još nije prestalo, preporučujem Vam da se što pre obratite svom veterinaru. Zbog brojnih mogućih uzroka, koje sam gore navela, problemu treba pristupiti temeljno što podrazumeva opšti klinički pregled, uključujući i pregled usne šupljine (desni), auskultacija i palpacija stomaka, merenje telesne temperature i težine. Zatim, kompletna krvna slika i analiza urina kako bi se isključile neke bolesti unutrašnjih organa, RTG snimka prsne i trbušne šupljine, koprološka pretraga, kao i dodatne pretrage u zavisnosti od inicijalnih nalazima. Prema nalazima kompletnog pregleda preporučiće se odgovarajuća terapija.

OZNAKE: