Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li je moguće odrediti starost morskog praseta na osnovu težine? Dobila sam je na poklon, ne znam koliko je stara, a kada je došla kod mene imala je oko 560 gr. Da li postoji ograničenje koje se tiče unosa vode? Koliko god da ima vode u pojilici (1/2 l vode uz 1/4 šumeće vitamina C), ona će popiti, ne zna da stane, nekada joj se čak dlaka podigne na stomačiću koliko preteruje, inače jede povrće i voće (šargarepu, zelenu salatu, jabuku, mandarinu). Da li je dobro što joj dajem ograničeno po malo vode više puta na dan, plašim se da kada traži vodu da joj zapravo organizam traži vitamin C.
Hvala Vam unapred na odgovoru, Slavica

O: Morsko prase se rađa sa telesnom masom od 80 - 100 gr, u zavisnosti od veličine legla. Ženke odraslog morskog praseta su teške u proseku 800 - 900 gr, dok mužjaci imaju 900 -1000 gr. Pošto su ove životinje sklone gojaznosti, telesna masa ne može biti indikator starosnog doba.

Količina vode koju unose zavisi od vrste ishrane. Ako su u ishrani zastupljeni voće i povrće, količina vode ne bi trebalo da bude velika, mada bi trebalo da im je sveža voda uvek dostupna.
 
Polidipsija se može objasniti i kao nespecifičan simptom različitih oboljenja čija dijagnostika iziskuje klinički pregled. Bilo bi korisno da proverite ispravnost pojilice kako bi bili sigurni da je količina vode koju ste naveli zaista predstavlja popijenu, a ne prosutu vodu.
 
Navedeni preparat C vitamina koji dodajete nije adekvatan za morsko prase i ukoliko sadrži veštačke zaslađivače može biti uzrok pojačane žeđi pa shodno tome i unosa veće količine vode. Zato bi Vam preporučila upotrebu C vitamina za zamorce - Versele laga.
 
Ove životinje su veoma osetljive na deficit C vitamina i kliničke manifestacije ove deficijencije se mogu razviti već za 2 - 3 nedelje nakon restrikcije uzimanja C vitamina. Simptomi ove deficijencije su bolni edemi na zglobovima prednjih nogu, životinje odbijaju da se kreću, gubitak kondicije. Vaše sumnje mogu biti opravdane što se tiče ove hipovitaminoze jer se oboljenje može završiti kobno po životinju, pa svaki simptom - čak i nespecifičan - se mora uzeti u obzir.

Iz svega navedenog možete zaključiti da količinu vode ne bi trebalo ograničavati već utvrditi razlog pojačanog konzumiranja, zatim obezbediti adekvatan C vitamin kao i kvalitetnu ishranu. 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak