Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre dva dana sam se mazio sa mojim morskim prasetom i video sam da mu je jedan zub polomljen. Šta da radim po pitanju toga? Pomozite mi, u velikoj sam dilemi. Hvala unapred na odgovoru.
Goran

O: Morsko prase - zamorac ima 20 zubića, par gornjih i donjih sekutića, par gornjih i donjih predkutnjaka i tri para gornjih i donjih kutnjaka. Zdravi zubi glavni su preduslov zdravlja Vašeg morskog praseta. Zubi rastu kontinuirano a pravilna ishrana sa dovoljnom količinom vitamina C održaće ih zdravim i čvrstim.

Kod zdravog zamorčića pravilna ishrana omogućuje i održavanje normalne dužine zuba - posebno vlaknasta hrana kao što je seno. S obzirom da je seno osnovna hrana u ishrani zamorčića, treba ga davati svakodnevno u neograničenoj količini. Seno ima odlučujuću ulogu u održavanju prohodnosti digestivnog trakta i zdravog varenja, a seckanjem i žvakanjem sena zamorčići troše zube i održavaju zdravu dužinu zuba.

Druga izrazito važna stavka u ishrani morskog praseta je adekvatna količina vitamina C. Zamorčić nije u stanju sam sintetisati vitamin C pa ga mora unositi u dovoljnoj količini preko hrane, što znači da osim gotove zrnaste hrane, sveže povrće i voće bogato vitaminom C (lišće karfiola, šargarepa, celer, paprika, krastavac, brokuli, jabuke, kruške, dinja, grožđe) trebaju da dobijaju svakodnevno. Postoje i vitaminski preparati kojima se može nadoknaditi manjak vitamina C, ali zbog mogućnosti unosa prevelike količine vitamina C, preporuka je da koristite vitaminske preparate namenjene životinjama (specijalan preparat vitamina C za morsko prase) koji je prilagođen njihovom metabolizmu i dozira se prema potrebama životinje.

Lom zuba može da nastane kao posledica udarca, povrede, pada.. Loša ishrana sa malo vitamina C dovodi do veće lomljivosti zuba.

Slomljeni zub kod zdravog zamorčića trebao bi bez problema ponovo da izraste, iako zavisno od visine preloma može biti potrebno i nekoliko nedelja dok zub ne dostigne dužinu neslomljenog zuba. Po pravilu nije potrebno skraćivati neslomljeni suprotni zub jer to može dodatno da oteža hranjenje. S vremenom će slomljeni zub porasti do zdravog i uzajamnim trenjem regulisati dužinu zuba. Jedino kod jako niskih preloma, kada postoji mogućnost da neslomljeni zub dolazi do desni i oštećuje ih, potrebno je zub skratiti. Kod jako nisko slomljenih zuba, gde postoje šupljine u desnima i krvarenja, potrebno je ispirati ostatke hrane koji se nakupljaju u nastaloj šupljini.

Najbitnije je da ste sigurni da Vaše morsko prase može da uzima hranu i posle nastalog preloma zuba. Možete to da mu olakšate seckanjem hrane na manje komadiće, a ako nije u stanju da koristi pojilicu, potrebno mu je vodu ponuditi u posudici.