Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam hrčka već skoro godinu dana, ima lep kavez, dobru negu, raznu hranu i čini mi se da je jede. I vodu pije, ali ne tako mnogo. Počeo je da krize rešetke kaveza pre nekih 4 meseca. Nije ni zvuk toliko bitan, već se po malo brinem za njega. Sve sam forume i sajtove pročitala, ali opet me je strah. Šta da radim, razmišljala sam da stavim neku maramu ili nešto da može to da gricka. Hvala unapred! Nevena
O: Hrčak je životinjica koja je aktivnija noću. Danju oni uglavnom miruju i spavaju. Hrčci su glodari i njihovi sekutići rastu tokom čitavog života. U prirodi se ove životinje njima intenzivno služe, pa se oni troše i skraćuju ravnomerno. Iz tih razloga oni imaju potrebu da stalno nešto grickaju.

Zato bi hrčcima koji žive kao kućni ljubimci, u kavez trebalo postaviti mineralni kamen i grančice (najbolje grančice jabuke) ili specijalna drvca za glodare koja možete kupiti kod nas u Pet centru. Na taj način se sprečava njihovo prerastanje, održava optimalna dužina zuba, a i ne proizvode zvukove koji nastaju prilikom grickanja rešetki kaveza.

Ako se desi da se zubi nepravilno troše i prerastaju, potrebno ih je skraćivati. Ovi zahvati se obavljaju u veterinarskoj ambulanti i za životinje nisu bolni.

Ukoliko i posle stavljanja grančica i mineralnog kamena hrčak nastavi da intenzivno, kako kažete, gricka rešetke i proizvodi zvukove, jedino rešenje koje je moguće je da ga premestite u drugi životni prostor (umesto kaveza to može da bude i stakleni terarijum ili plastični kavez).

Ipak, verujem da će se Vaš problem rešiti kada svojem ljubimcu osigurate "grickalice" na koje će moći da troši svoje zubiće.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak