Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam sijamskog mačora, star 15 godina i pre 4 dana mu je dijagnostikovana fistula kod testisa (kastracija pre 14 godina). Analiza krvi je potvrdila anemiju i povećane bubrežne parametre. 2 dana je primao infuziju i injekcije, a na samu ranu mu je posle intervencije mazana Flogocid mast. Od juče je na kućnom lečenju, 2 puta dnevno mu dajem Panklav sirup i mažem Flogocid mast. Interesuje me žašto se javlja fistula, da li ona može značiti i tumor i na koji način bi mogla popraviti krvnu sliku? Unapred zahvalna. Jelena

O: Fistula je nefiziološka konekcija između organa, krvnih ili limfnih sudova, koja može komunicirati i sa spoljašnjom sredinom. Gnojni procesi u organizmu mogu putem fistule ostvariti kontakt sa spoljašnjom sredinom ili drugim organom. Ukoliko veterinar sumnja na fistulu, kako bi utvrdio njeno poreklo može uraditi fistulogram. U sam kanal fistule se aplikuje kontrast, a životinja se dalje snima rentgenski u više projekcija. Terapija fistule zavisi od njene lokalizacije i porekla. Terapija se svodi na aplikaciju antibiotika i na hiruško zbrinjavanje ukoliko je potrebno.

O bubrežnoj insuficijenciji pisali smo u tekstu Ujed krpelja i bolest insuficijencije bubrega.

Terapija određenim lekovima i tečnostima u vidu infuzija koje umanjuju simptome oboljenja i koje pomažu stabilizaciju stanja pacijenta vrlo često uključuje i bolničko lečenje. Kod bubrežne insuficijencije pas bi povremeno trebalo da dobija infuziju, što je važno zbog visokih vrednosti uree i kreatinina.

Promena ishrane i prelazak na neku od propisanih veterinarskih dijeta je, dugoročno gledano, najznačajniji aspekt terapije. Preporučuje se hrana sa umereno smanjenim sadržajem proteina, fosfora i soli.


Ishrana koja pomaže u izlečenju ovog oboljenja tiče se najpre na smanjenje procenata belančevina u obroku, kao i procenat natrijuma i fosfora. Pažljiva kontrola unosa fosfora i proteina putem hrane u organizam može da uspori napredovanje bolesti bubrega kod pasa i mačaka koji imaju smanjenu funkciju bubrega.


Od veterinarskih dijeta kod ovog problema možemo preporučiti Renal dehidriranu hrana (Royal ili Vet Life), Renal vlažna hrana od Royal-a, Low Protein vlažnu hranu od Dr.Clauders , kao i Low Natrium vlažnu hranu od istog proizvođača. Kako već koristite neku od ovih hrana učinili ste veliki korak u ozdravljenju Vašeg ljubimca.

Preporučuje se i davanje preparata Ipakitine od Vetoquinol-a, koji sadrži kalcijum-karbonat, koji je dobro poznata supstanca za vezivanje fosfata. Chitosan vezuje fosfate i različite uremične toksine. Ovaj preparat možete pronaći u našim prodavnicama. Ne preporučuje se kombinovanje ovog preparata sa drugih suplementima.

U našoj ponudi nema preparata koji sadrže pulpu od šećerne trske, FOS i Gum Arabic, a nisam sigurna gde biste mogli da ih kupite na našem tržištu.


Izuzetno je važno da pas bude pod stalnom kontrolom veterinara.

Potrebno je osigurati dovoljnu količinu sveže i čiste vode koja je stalno na raspolaganju.


Preporučujem Vam da se pre uvođenja bilo kog suplemenata prvo posavetujete sa veterinarom pod čijom je kontrolom zdravstveno stanje Vašeg psa.

 

OZNAKE: