ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam ženku haskija staru 3,5 godina. Prvi okot je prošao super (4 štenca, svi zdravi). Drugi okot (5 štenca, jedan po jedan crkavali oko 25 dana starosti). E sada mene interesuje, da li mogu da parim ženku ponovo bez obzira na godine starosti? I do koje godine starosti po pravilu će ovulirati? Hvala, Mladen


O: Graviditet je posebno stanje kada organizam ženke ulaže veliki napor da za 58 - 68 dana donese na svet mladunce koji su sposobni za samostalan život, uz ishranu i negu koju im neko vreme obezbeđuje majka. Organizam mlade ženke lakše ispunjava sve zadatke koji se od njega traže. Starije ženke su sklonije pojavama komplikacija tokom graviditeta, kao i tokom porođaja.


Po pravilu se estrus kod kuja ciklično ponavlja svakih 6 meseci. Polni ciklusi kod starijih kuja su po pravilu nepravilni, a njihova plodnost znatno manja. Međutim, teranje kod kuja ne prestaje potpuno ni kod vrlo starih jedinki, što znači da ne postoji analogija s menopauzom kod žena.

Promene koje se mogu očekivati su produženje perioda između dva teranja, izostanak teranja ili odstupanja u spoljašnjim znacima tipičnim za pojedinu fazu. Krvarenja mogu biti oskudna ili pojačana.

Kuje velikih rasa se po pravilu pare do starosti od 4-5 godina.


Vaša kuja se može pariti u sledećem teranju, ukoliko Vi to želite.


Preporučila bih Vam da kuju odvedete na pregled pre parenja, kako bi se odredilo opšte zdravstveno stanje. Veterinar tada može uzeti vaginalni bris, kako bi dobio informaciju o stanju mikroflore vagine. Kuja treba biti uredno vakcinisana i očišćena od parazita, kako pre začeća, tako i dve nedelje pred okot i u periodu dok mladunci sisaju. Izbor mužjaka je takođe bitan, on treba biti zdrav. Parenjem se mogu preneti određene infekcije.


Skotnost se može ustanoviti ultrazvukom sa 20 dana gestacije. U toku graviditeta se posebna pažnja poklanja optimalnoj ishrani, dodavanju vitaminsko mineralnih preparata, higijenskim uslovima držanja, kao i redovnoj šetnji. Na ovaj način kuju održavamo u dobroj kondiciji, pa na svet dolaze vitalniji mladunci.

 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak