mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku bišona koja hoće da proba i oliže pseći izmet, nikada svoj. Veterinar mi je dao prašak Zeolit, već 10 meseci joj dajem i nema napretka. Kada je šetam i ako je ne gledam kradom oliže neki izmet. Da li ima rešenja za ovo? Ona ima sada 2 godine. Pozdrav, Marijana

O: Kada pas liže ili jede izmet druge životinje, odnosno ispoljava koprofagiju, to može ukazivati na deficit nekih minerala ili vitamina u njegovoj ishrani. Stoga je bitno obratiti posebnu pažnju na ishranu životinje i možda uvesti neke od suplemenata ishrani. Kod nas u Pet Centru imate široku ponudu takvih preparata.


Međutim, takvo ponašanje psa može takođe biti i samo deo njegovog specifičnog ponašanja ili ispoljavanje dosade, posebno ako je životinja živahnijeg temperamenta. 

Obratite pažnju i da li su šetnje Vašeg ljubimca redovne i dovoljne učestalosti i trajanja. Većini pasa je potrebna šetnja 3 puta dnevno, da bi zadovoljili sve svoje potrebe i ponašanja.

Nadam se da ćete vremenom otkriti sta je uzrok koprofagije u slučaju Vašeg psa.

O koprofagiji pisala je koleginica Ana Jovanović, dr.vet.med., u sledećim naslovljenim odgovorima Koprofagija (pas jede izmet) i Uzroci koprofagije.
 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak