ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Moja kuja ima 18 meseci i još uvek voli da jede svoj izmet. Čitala sam puno o tome i svi ti navedeni uzroci kod nje nisu mogući. Ona kao da jednostavno to voli. Uvek jede tog momenta kad obavi nuždu, ne kasnije. Da napomenem da se izuzetno kvalitetno hrani, znači Brit granule, kuvani pirinač, šargarepa, makaroni. Uz to svaki dan dobije girice, prepeličje jaje i uveče kuvano kokošije plus kefir. Ima ogroman prostor, a često provodi vreme unutra, mažena je baš, baš. Sve sam ovo navela jer se za uzrok uvek spominju vitamini, nedovoljna ishrana pažnja i sl. Ona ima jako povećan apetit i uvek bi mogla jesti. Moje pitanje je da li treba nešto da preduzmemo i šta? Da li vi u ponudi imate neko sredstvo kao sto je Forbid i da li je to poželjno davati psima? U pitanju je Belgijski ovčar Malinoa. Srdačan pozdrav, Anđelka


O: Pojava kada pas jede svoj ili tuđi izmet se zove koprofagija. Postoji više teorija zbog čega se to događa. Jedna od jeste manjak određenih materija (vitamini, minerali) koje ne dobija putem hrane.

Druga teorija je da na taj način pas pokušava da zadobije vlasnikovu pažnju, što se naročito odnosi na pse koji puno vremena provode sami, posebno ako je to novonastala situacija (npr. ako do sada pas nije gotovo nikada bio sam kod kuće, a usled novih okolnosti u poslednje vreme je učestalo sam i sl.).

Može biti da tu ružnu naviku psi steknu gledajući i učeći od drugih pasa ili iz čiste znatiželje za isprobavanjem novih ukusa. Neki misle da je to roditeljska pojava, kada kuja nakon okota jede izmet od svojih štenaca i na taj način čisti mesto na kome se nalazi leglo.

Psa svakako treba odvući od te ružne navike. Prvo mu obavezno kupite vitaminsko-mineralni dodatak kako biste isključili prvu teoriju - naravno, ukoliko Vaš pas već ne uzima neki od preparata. Pokušajte više da se bavite sa svojim psom (koliko Vam to dopušta Vaše slobodno vreme) u igri, šetnji i maženju.

Nemojte mu dopustiti da i dalje jede izmet, a to pokušajte ili tako da na izmet stavite začin koji pas ne voli, a koji nije štetan za njega (npr. paprika) ili pak tako da ga prilikom šetnje vodite na uzici, te čim primetite da se uputio prema izmetu - uz povlačenje za uzicu - izričito zapovednim tonom oštro kažete "Fuj", "Ne" ili slično (što svi u porodici koristite za zabranu). Takav oblik "kazne" možete primeniti samo istog trenutka kada ste ga uhvatili da to radi jer kasnije pas neće shvatiti zbog čega je kažnjen. Za svako primereno ponašanje nagradite ga glađenjem i po mogućnosti nekom omiljenom poslasticom.

Postoji i preparat "Forbid“, koji je posebno napravljen za sprečavanje i uklanjanje koprofagije. Preparat se dodaje u hranu i postepeno čini feces odbojnim i neukusnim. Potrebno ga je dodavati barem 15 dana. Ovaj preparat možete nabaviti u prodavnicama Pet Centra.

 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak