Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Da li postoji rizik po pre svega razvoj kučića pa i kuju, ako se mužjak i ženka pare više dana i više puta u toku dana. Da li treba da ih pustimo ili ograničimo njihovo parenje?
Jelena

O: Od momenta kada kuja počne da pušta mužjaka, pa sve dok ne prestane njena želja za parenjem, možete je slobodno puštati da se pari po njenoj želji. Naime, polni ciklus kuje ima četiri faze. U drugoj fazi dolazi do pada nivoa estrogena i povećanja nivoa hormona koji izazivaju ovulaciju.

Ovulacija je neophodna da bi parenje bilo uspešno (da bi došlo do koncepcije). Druga faza polnog ciklusa (estrus) traje najčešće oko 9 dana, zavisno od rase. Nekada je dovoljno da se kuja pari samo jednom i da donese na svet veći broj mladunaca, a nekada se preporučuje da se pari više puta za vreme estrusa (uglavnom svaki drugi dan), kako bi se osiguralo da veći broj jajnih ćelija bude oplođen.

Da biste obezbedili pravilan i bezbedan razvoj fetusa i održali dobro zdravstveno stanje kuje kako u periodu graviditeta, tako i u periodu laktacije i intenzivnog odgoja mladunaca, preporučila bih Vam da kuju hranite hranama superpremijum kvaliteta koje obezbeđuju sve potrebe organizma. U estrusu, nije potrebno posebno menjati ishranu, a kasnije se mogu koristiti hrane namenjene gravidnim kujama.

Preporučila bih Vam da koristite hranu Royal Canin - Professional Reproduction HT42d koja se koristi od prvog dana teranja pa do 42. dana gestacije. Posle 42. dana graviditeta koristite hranu Royal Canin Starter sa kojom bi trebalo da nastavite sve do prestanka sisanja mladunaca (majka), a štenad hraniti do 2. meseca starosti.

Pored kvalitetne ishrane potrebno je da kuju držite u dobrim higijenskim uslovima i da joj pružite puno ljubavi i pažnje, izbegavajući izlaganje stresnim situacijama. Takođe, veoma je važno da je kuja redovno vakcinisana i da je sprovedena redovna dehelmintizacija (pred parenje, 2 nedelje pred okot i u period laktacije).

U ponudi Pet Centra možete naći veliki izbor kvalitetne hrane kojom možete hraniti vašu kuju, kao i vitaminsko - mineralne preparate, koje možete preventivno dodavati u periodu graviditeta i laktacije.

 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak