Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Molim Vas, pomozite! Mali jazavičar mi gricka i progricka svaki prekrivač koji stavim na krevet. Kako da mu dam do znanja da to ne radi? Uvek dođem u sobu kasno, kada je već proglodao prekrivač i shta onda? ...... Nemam više živaca a ni para da kupujem nove prekrivače!!!! A volim malog Yazza!
Hvala,
Milan

O: Pas je po prirodi društvena životinja i nije mu prijatno kada je sam, pa tako uglavnom nalazi zanimaciju baveći se raznim aktivnostima, često nedozvoljenim.

Prepoznaćete da se pas dosađuje tako što većinu vremena provodi u ležećem položaju, ima setan izgled, a kada se periodi dosade dugo ponavljaju, onda može postati i destruktivan. Vaš pas je najverovatnije usvojio jedan od vidova stereotipnog ponašanja. Preporučila bih Vam da mu posvetite više vremena i obezbedite više fizičke i mentalne aktivnosti.

Dakle, najverovatnije Vaš pas nije bezobrazan, nego jednostavno usamljen.

U našoj ponudi možete naći i odbojne sprejeve, koje možete naneti na površine gde ne želite da prilazi Vaš ljubimac.

Takođe, prilikom šetnje, kada je ljubimac raspoložen, možete početi sa vežbama za modifikaciju ponašanja, koje se sprovode uz fizički kontakt, manipulaciju i obuzdavanje, nametanje svoje volje i vežbe pažnje i poslušnosti.

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak