Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kunića imam već tri meseca, a star je oko pet meseci. Naime, moj zeka ima problem: otežano hodanje, vučenje nogica, naginjanje i padanje u stranu... Normalno jede, pije, stolica je uredna. Nema nikakvih drugih problema sem hoda. Do povrede nije došlo, tako da je ta mogućnost najverovatnije isključena. Vodili smo je kod veterinara i primila je 8 injekcija B - vitamina. Tri dana je sve bilo u redu ali evo sada problem se vraća i ona ponovo počinje čudnije da hoda i da pomalo vuče nogice. Ja ne znam više šta da radim. Imate li neki savet za mene? Poručila sam lek Panacur i trebao bi da mi stigne svaki dan. Ne znam da li on može pomoći? Unapred zahvalna, Aleksandra

O: Vaš kunić pokazuje simptome neuroloških poremećaja koji se mogu javiti usled različitih uzroka. Ponekad nutritivni nedostaci (B-avitaminoze, nedostatak esencijalnih masnih kiselina, aminokiselina itd.) mogu dovesti do neuroloških smetnji. Takođe povrede kičmene moždine i mozga (mehaničke povrede - potresi), moždani udar, smetnje vida, centra za ravnotežu, mogu dovesti do pojave opisanih simptoma.

Kod kunića je opisano oboljenje  pod nazivom spastična spinalna paraliza koje se karakteriše parezama i paralizama zadnjih ekstremiteta, samim tim dolazi i do pojave otežanog kretanja. Međutim, pošto se primarne lezije nalaze u lumbalnom delu kičme, javljaju se i poremećaji u kontrolisanju mikcije i defekacije.

Upotreba B-vitamina, kao i poboljšana ishrana i uslovi držanja kunića svakako doprinose njegovom oporavku, ali za postavljanje sigurne dijagnoze neophodno je  uraditi detaljan neurološki pregled, kao i dopunska istraživanja (rentgenski snimak lumbalnog dela kičme itd.).

Panacur granule su antihelmintik koji je namenjen za uništavanje endoparzita. Antiparazitska supstanca je fenbendazol. Ovaj benzimidazol deluje protiv svih značajnih vrsta nematoda digestivnog i respiratornog trakta svih domaćih životinja, uključujući i kunića. Fenbendazol ubija larvene i adultne oblike parazita.

Febendazol sa primenjuje u obliku praška, tableta ili kapsula. Resorbuje se sporo iz gastrointestinalnog trakta i maksimalnu koncentraciju u krvi postiže za 28 - 30 h od primene leka. Najbolji efekat se postiže ako se ukupna dnevna doza podeli na nekoliko manjih doza, jer se na taj način omogući duži kontakt parazita sa antihelmintikom. Panacur granule su prema preskripciji proizvođača indikovane za korišćenje kod gastrointestinalnih nematoda goveda, konja, pasa i mačaka. Korišćenje fenbendazola u kombinaciji sa piperazin - citratom je indikovana u slučajevima postojanja parazita Passalurus ambiguus koji parazitira u prednjim partijama kolona i cekumu kunića. Postojanje endoparazita se može sa sigurnošću dokazati parazitološkom pretragom fecesa.

Savetujem Vam da kunića odvedete na ponovni pregled na Fakultet Veterinarske medicine.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak