aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Molila bih vas da mi pomognete vašim savetom koliko je to moguće. Naime, radi se o mom jednogodišnjem mačku koga je neko povredio pre 3 nedelje, ali ne znam ko i kako. Otečen mu je stomak kao da je trudan i veoma brzo diše. Vodili smo ga kod veterinara, ali ništa značajno nam nije rečeno. Urađen je snimak i nema nikakvih preloma, jedino predpostavljaju da mu je povređena dijafragma i da zbog toga tako brzo diše, a takođe ima i problema prilikom ležanje dok ne nađe sebi odgovarajući položaj. Dobrog je raspoloženja, igra se i jede. Šta dalje da očekujem? Da li možda možete da zaključite šta bi to moglo da bude i kako dalje da ga lečimo? Veoma sam tužna pošto sam jednu macu koju sam obožavala izgubila posle 13,5 godina i drugog posle 8 godina i to u veoma kratkom roku pa sam uplašena za ovog sada jer sam previše vezana za njih pošto sam ih othranila kao bebe i oni mi dođu, eto da kažem, kao moja deca pa sam puno tužna zbog svega i zbog toga sam odlučila da vam se javim da čujem i vaše mišljenje jer mislim da će mi biti mnogo lakše da bih mogla da se otarasim straha.
Hvala unapred. S poštovanjem, Saša

Pneumotoraks je bolest kod kojeg dolazi do ulaska atmosferskog vazduha u pleuralnu šupljinu. Prema nastanku, deli se na traumatski, jatrogeni i spontani. Traumatski pneumotoraks može biti otvoren (traumatske povrede grudnog koša, npr. ugrizne rane, prostrelne rane,...) ili zatvoren (tupa trauma grudnog  koša). Spontani pneumotoraks nastaje bez prisustva traume, a može biti primarni ili sekundarni. Kod primarnog ne postoji uočljiva bolest pluća (npr. rupture pleuralnih cista), a kod sekundarnog je ona uočljiva. Kliničku sliku pneumotoraksa odlikuje otežano i ubrzano disanje, ubrzan puls, hipotenzija, cijanoza vidljivih sluzokoža... Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog pregleda, rtg te torakocentezom.

 

Lečenje se sprovodi zavisno od toga da li se radi o otvorenom ili zatvorenom pneumotoraksu. Kod otvorenog pneumotoraksa se najčešće pristupa zatvaranju grudnog koša nepropusnim okluzivnim zavojem i torakocentezom (dijagnostički i terapijski postupak indikovan u svrhu ispuštanja vazduha ili drugih pleuralnih sadržaja iz pleuralne šupljine), dok se kod zatvorenog pneumotoraksa najčešće savetuje mirovanje kroz nekoliko dana. U težim oblicima zatvorenog pneumotoraksa indukovana je torakocenteza ili postavljanje grudnog drena. Ako ni ovaj pristup u lečenju i saniranju postojećeg stanja ne postigne uspeh, poseže se za torakotomijom i drugim hirurškim zahvatima kao i metodama lečenja.

Otečen abdomen je takođe ozbiljna klinička manifestacija gde je veoma važno ustanoviti da li je u trbišnoj duplji prisutan sadržaj (krvav, gnojav, vodenast....) tako da Vas savetujem da uradite ponovo detaljan pregled ljubimca.

 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak