Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, imam mačku u stanu koja je stara oko 3 meseca. Bila je vrlo živahna i prošle nedelje je počela da povraća (belo vodeno penasto) i dobila je proliv. Odvela sam je kod veterinara i dobila je injekcije. Veterinar je preporučio da pije pirinčanu vodu i da jede pirinač i kuvano pileće meso. Posle dva dana se videlo znatno poboljšanje. Medjutim, posle 3 dana počela je ponovo da povraća. Veterinar joj je ponovo dao injekcije i neke rastvore. Poboljšanja još uvek nema. Odbija hranu vec 4 dana, odbija i vodu. Na špric joj dajem pirinčanu vodu koju odmah povrati. Veterinar je uradio snimak i video da ima oštecenje sluzokože debelog creva. Ne zna da mi kaže koji je period oporavka i da li će se uopšte izvući.

Molim Vas da mi date neki predlog šta je najbolje da se uradi da mojoj maci bude dobro.
Hvala Vam puno unapred! Nataša

O: Proliv i povraćanje (pored simptoma kao što su: apatija, neveselost, gubitak apetita ili njegov potpun izostanak, pospanost, povišena telesna temperatura, ubrzano disanje), spadaju u opšte simptome mnogih oboljenja različitih etiologija.

Znaci oboljenja koje ste naveli mogu biti posledica infestacije crevnim parazitima, bakterijske infekcije, nekog virusnog oboljenja (mačeća virusna leukemija, zarazni peritonitis, kompleks mačećih bolesti disajnih puteva i mačeća virusna imunodeficijencija), neadekvatne ishrane (netolerancija na laktozu iz kravljeg mleka) itd.
 
Veoma je teško dati prognozu oporavka Vaše mace, posebno kada nije utvrđen uzrok nastalog poremećaja. Takođe niste naveli da li je maca vakcinisana protiv mačijih zaraznih bolesti.

O vakcinaciji mačica pisali smo ovde

U terapiji dijareje se koriste hrane koje su specijalno pripremljene tako da budu lako svarljive. Sniženom količinom masti umiruju gastričnu mukozu i time sprečavaju povraćanje. Bogate su rastvorljivim vlaknima, što omogućava bolji rast intestinalne mikroflore. U hranu su dodati i elektroliti koji se gube povraćanjem i dijarejom, što utiče na poboljšanje opšteg stanja organizma.

Sobzirom da Vaša maca nema apetit i ne jede pokušajte u cilju nadoknade izgubljene energije da joj ponudite visokoenergetsku kvalitetnu hranu za oporovak kao što su Royal Canin Recovery, ili Hill's a / d.

Takve hrane, osim što zadovoljavaju sve dnevne nutricionističke potrebe organizma mačke, dodatno su formulisane da održe odgovarajuću funkciju imunološkog sistema pa je njihovo korišćenje indikovano tokom oporavka i u prevenciji komplikacija, a sobzirom da su u tečnom stanju mogu se u usta aplikovati putem brizgaljke (šprica).

Takođe, mačetu možete dati Fortiboost pet - gel za jačanje, za neuhranjene jedinke u toku kritičnih faza rasta (dozu ponoviti ako je neophodno za 8 dana) ili Energy - gel (Canina), preparat koji će u kratkom vremenskom roku nadoknaditi hranljive materije, a koristi se između ostalog kod bolesnih jedinki i tokom opravka za podsticanje apetita i dobijanje telesne mase.

Međutim postoje brojne opasnosti za macu ukoliko gladuje dva i više dana (dehidracija, negativne posledice na jetru itd.) pa bi Vas savetovala da mače odvedete veterinaru kako bi se rehidracijom nadoknadila uzgubljena tečnost.
 

OZNAKE: