Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: U pitanju je pas coton de tulear. Da li postoji neki preparat protiv mršenja i opadanja dlake u malim klupčićima i prilikom svakodnevnog češljanja i četkanja. Hvala!
O: Uzrok ispadanja dlake kod pasa može nastati zbog upalnih stanja kože ili dermatitisa, invazije parazitima, buvama, gljivičnim infekcijama, zbog stresa, pada imuniteta, deficitarne ishrane (manjak biotina, vitamina B kompleksa i cinka), hormonalne ili metaboličke bolesti ili alergijske reakcije.

Pošto cotonima ne otpada dlaka u klasičnom smislu kao kod drugih rasa pasa, već je nešto sličnije ispadanju kose kod ljudi, bilo bi najbolje da se u veterinarskoj ambulanti napravi dijagnostička pretraga, kako bi se utvrdilo da li se radi o organskoj bolesti ili o deficitu nekih elemenata u organizmu. Ovde je uglavnom reč o manjku belančevina i aminokiselina, zbog čega nastaje lomljiva, krkha, depigmentisana dlaka koja lako ispada.

Manjak minerala, posebno cinka, uzrokuje gubitak dlake i gubitak pigmentacije dlake (achromotrichia). Poznato je da neki psi imaju predispoziciju za dermatitis uzrokovan manjkom cinka. Takođe, manjak joda zbog poremećenog metabolizma štitnjače može uzrokovati mestimični gubitak dlake. Manjak vitamina (vitamina A i biotina) karakteriše je suvom, perutavom kožom, gubitkom dlake i dlakom bez sjaja s mestimičnim alopecijama.

Dodavanje preparata u ishranu poboljšava stanje kože i smanjuje ispadanje dlake već za period od 2-3 nedelje. Radi se o preparatima koji su bogati omega masnim kiselinama poput ulje lososa od Brit Care-a, SeeAlgen od Canine ili Canvit-ovi preparati sa sjajnu i zdravu dlaku. Preparati se dodaju svakodnevno u ishranu kroz 6 do 8 nedelja. Masne kiseline imaju veliku ulogu u metabolizmu kože i dlake pa se na ovaj način pomaže bržem oporavku ali i jačanju imuniteta kože, iako se povoljno dejstvo ovih dodataka uočava već nakon navedenog perioda, potrebno je sprovesti davanje preporučenih 6-8 nedelja, kako bi dejstvo bio dugotrajno.

Svakodnevno češljanje duge dlake je veoma važno, ali morate biti pažljivi jer je dlaka veoma mekana. Ako se to ne radi redovno, dlaka može postati čupava i zapetljana, što će i vlasniku i njegovom ljubimcu zadati velike muke.

Pri svakom češljanju trebalo bi naneti regenerator u spreju obogaćen uljima za dlaku jer sprečava lomljenje dlake. Treba očetkati celo krzno, a ne samo vrhove. Najpre počinjete pin četkom, a češljem za razdeljivanje odvajajte deo po deo. U održavanju dugog krzna bitan je i način četkanja. Najveće greške su kratki pokreti iz zgloba koji lome dlaku. Dlaku treba češljati čitavom dužinom, a završiti samo laganim pokretom, jer pokreti koji iziskuju okretanje u zglobu mikroskopski lome vrhove dlake, čime se ne može postići dovoljno dugi rast dlake.

Za rasčešljavanje dlake možete koristiti uljane sprejeve poput Flamingovih sprejeva sa makadamskim orahom ili Perfect Care Dentalging Aid sprej, koje možete pronaći u našoj ponudi. Takođe, dostupan je i Greenfield balzam za lakše rasčešljavanje.

Čvorići nastali zapetljavanjem dlake prvo se moraju prstima ruke olabaviti ili odmrsiti koliko je moguće, potom isprskati nekim od navedenih sprejeva za lakše rasčešljavanje, umasirati, ostaviti nekoliko minuta i razmrsiti do kraja metalnim češljem, a nakon toga treba dlaku iščetkati posebnom četkom s metalnim nastavcima, koje možete pronaći u ponudi Pet centra.

Svakako bi se pre korištenja ovih dodataka u ishrani trebali posavetovati sa Vašim veterinarom nakon pregleda ljubimca.

OZNAKE: