ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Postovani, pre dve nedelje sam kod vas kupila \enku Skočimiša. Ona je danas rodila 5 malih. Šta Činiti? Hvala unapred na odgovoru.
Dragana

O: Podmladak skočimiša sa majkom u prvim danima života zahteva uslove držanja bez uznemiravanja. Možete se približiti kavezu ali samo kako bi ih posmatrali. Ne bi trebalo dirati mlade, jer nije retkost da ženka odbaci ili pojede vlastito leglo zbog nepoznatog mirisa koji mogu poprimiti upravo od Vas. To bi se moglo dogoditi ako biste dirali mladunce. Takođe, ženka im može nauditi (pojesti) i u slučajevima kada su bolesni ili zakržljali odnosno kada su nesposobni da prežive, pa i u slučaju kada majka nema adekvatnu ishranu. Dakle, pravilna ishrana i pružanje mira majci s mladuncima u prvim danima nakon okota je najbitnije. Tada je mogućnost kanibalizma svedena na minimum. Ženku hranite uobičajenom hranom, koja će joj uvek biti dostupna i nudite joj raznovrsno voće i povrće. Preporučljivo je davati vitaminsko mineralne preparate.

Mladunce bi bilo dobro odvojiti od ženke sa oko 22 dana starosti (može i malo kasnije - no ipak ženka može postati agresivna, zato bi 22 dana bio najoptimalniji rok).

U apoteci Pet centra možete pronaći Opti -Vit vitaminske kapi za male glodare, koji bi bili odlična nadoknada ishrani Vašim ljubimcima u ovom osetljivom razdoblju.

Kada mladunci odrastu, odvojite ih po polovima dok im ne nađete novi dom.