Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre 10 - tak dana u naš stan je stigla jedna prelepa nimfa. Porodica je oduševljena, ne samo izgledom već i glasom. Medjutim, jako malo o toj vrsti ptica znamo pa Vas molim za nekoliko informacija da bi je lakše upoznali i pomogli joj u raznim situacijama: Koliko traje vreme adaptacije tj. kada je treba pustiti iz kaveza? Da li i kada se dešava mitarenje? Kako izgleda taj proces? Dali je treba kupati, kako i koliko često? Bili smo kod Vas u Pet Centru, ne postoje kade za kupanje nimfe. Kupili smo joj igračke zbog samoće. Da li je noću treba prekrivati? Koliko puta dnevno joj se daje hrana, da li joj sipati hranu iako je ima u hranilici? Kako da znamo pol naše nimfe? Nimfa je stara 8 meseci. Karlo s porodicom!

O: U prvim danima je potrebno pticu ostaviti  da se prilagodi na novu okolinu, a smeštanjem kaveza u prostoriju gde najviše boravite omogućujete kontakte i upoznavanje sa ljudima. Pripitomljavanje zahteva dosta strpljenja. Početak pripitomljavanja sprovodi se u dva do tri kontakta dnevno (ne više od 10 minuta).

Svakako morate da imate na umu da je svaka ptica individua za sebe pa se međusobno razlikuje njihova sposobnost i brzina učenja. Međutim iako neke ptice uče brže od ostalih, pripitomljavanje ne sme da bude brzo. Tokom prve nedelje prilaženje kavezu (ali ne preblizu da ne bi uznemirili nimfu) mora da bude na način da Vas ptica vidi i da shvati da je Vi posmatrate. Možete da izaberete ime za nju i svaki put kad prilazite kavezu izgovarate ga mirnim tonom. Takođe, svaki put kada prilazite kavezu kako bi je nahranili, izgovarajte njeno ime. Ovo je prvi korak ka pripitomljavanju. Drugi korak možete započeti kada je hranite. Bitno je da se odmah ne odmaknete od kaveza, da bi prihvatila Vašu prisutnost. U početku može da okleva da uzima hranu u Vašoj blizini. Možete je ohrabriti na taj način što ćete  se polako odmaknuti nekoliko koraka od kaveza. Ako posle toga uzme hranu znači da joj je u tom trenutku trebalo prostora. Treći korak u pripitomljavanju treba preduzeti kada ptica savlada prethodni. U ovom koraku učite  nimfu da uzme hranu iz Vaše ruke. Tokom tog perioda sasvim joj je prijatno da uzima hranu kada ste Vi u blizini kaveza. U početku, trebalo bi joj dati omiljenu poslasticu i stajati pored kaveza. Takođe, možete smanjiti količinu hrane u posudici kako bi poželela još, a imajte pripremljenu poslasticu u ruci i ponudite joj. Ako ne uzme iz ruke stavite je u posudicu za hranu i dopustite da je pojede. Ovo ponavljajte sve dok ne stekne toliko samopouzdanja da uzme hranu iz Vaše ruke. Svaku "vežbu" treba da ponovite nekoliko puta sve dok se nimfa ne oseti sigurno, a tek zatim treba započeti sledeći korak.

Kada se nimfa prijatno oseća kada ste Vi u blizini kaveza, hrani se pored Vas, uzima hranu iz ruke vreme je da krenete sa upoznavanjem Vaše ruke. Ponudite joj semenku prosa ili suncokreta. Držite ruku unutar kaveza ne radeći ništa, već samo da se navikne na Vašu ruku. S vremenom će shvatiti da joj ruka ne čini ništa nažao, ali za ovo je ponekad potrebno i nekoliko dana pa treba biti strpljiv. Kada prestane da beži od Vaše ruke možete da počnete lagano da  približavate ruku, sve do onog dana kada će Vam dati da je lagano dodirnete po grudima. Važno je nastavljati sa tihim i mirnim govorom dok to radite. Kada se bude osećala sigurno kada Vaša ruka dodiruje telo, možete je nežno pritisnuti u predelu stomaka i malo je gurnuti. Velika je verovatnoća da će tada jednom nogom stati na Vaš prst. Ako je ovo ne uplaši možete je opet nežno gurnuti kada će verovatno podignuti i drugu nogu i stati na Vašu ruku. Većinom odmah odskoče, ali tada Vi trebate da ostanete mirni i pokušate ponovo ako nije uplašena. Takođe, imajte na umu da nimfe obično prvo isprobavaju prečku (ili prst) pa se tek naknadno uz pomoć kljuna popnu na spomenuto. Ovo se ne može zvati ugrizom, ne boli i normalna je pojava. Budite spremni na ovo i nemojte da povučete ruku ako pre stajanja testira Vaš prst. Sve navedeno je potrebno da radite u kavezu jer se u njemu oseća sigurnijom nego napolju.

Iako je jako uzbudljivo kada prvi put stane na Vašu ruku pokušajte da ostanete mirni i nastavite da joj govorite  mirnim glasom. Nemojte da žurite da je uzimate van kaveza kada prvi put stane na Vašu ruku jer Vas Vaša nimfa još uvek upoznaje i iako se oseća prijatno pored  Vas dok je u kavezu može se uplašiti kada je izvadite iz kaveza. Kada je izvadite iz kaveza na Vašem prstu budite sigurni da se u sobi ne može da povredi (navucite zavese, zatvorite vrata, ako imate još nekog ljubimca odvojite ga u zasebnu sobu). Posle svakodnevnog  stajanja na Vašem prstu možete krenuti rukom prema vratima kaveza da bi je izneli napolje. Budite spremni na činjenicu da se ponekad uspaniče kada su van kaveza i lete po sobi u svim smerovima. Često se događa i da ne znaju dobro da slete a tada je Vi možete da podignete na prstu. Nemojte da je lovite ili slično u pokušaju da prestane da leti, smireno sačekajte dok ne sleti i lagano je dignite govoreći joj smirenim glasom. Posle toga moći ćete da krenete sa pružanjem ruke kako bi sletela na nju. Nimfa se brzo nauči na željeno, pripitomljavanje ponekad može i duže da potraje (pa i nekoliko meseci), a zavisi od svake pojadinačne jedinke.

Gotovo je nemoguće razlikovati pol mladih nimfi (pticu do 10 meseci starosti). U tom uzrastu za sve nimfe rekli bi da su ženke, a razlike postaju uočljivije posle prvog mitarenja (7 - 10 meseci). Prepoznavanje pola zavisi od boje nimfe.  Najlakše je odrediti pol kod divlje sivih nimfi. Ženkina repna pera sa donje strane su poprečno prugasta ili šarena. Krilna pera su kod ženki sa unutrašnje strane  šarena-tačkasta, dok su kod mužjaka sasvim jednobojna. Mužjaci za razliku od ženki imaju izraženije obojan obraz (lako je uočiti upoređivanjem - ukoliko imate mužjaka i ženku, ali ako imate samo jednu pticu prilično je teško). Kod žutih nimfi je pege ispod krila nešto teže uočiti (tamnije žute tačke). Pol se može naslutiti i po ponašanju ptice (samo kada ih imate više). Mužjaci se udvaraju ženkama i dokazuju svoju muškost plesom i penjanjem po kavezu.

Prvo mitarenje kod nimfi nastaje u uzrastu od 7 - 10 meseci. Mitarenje je normalan proces zamene starog perja novim, koje se kod ptica najčešće odvija jednom godišnje. Ptice u prirodi mitare se intenzivno jednom godišnje, za razliku od ptica koje se drže u kavezima, čije mitarenje nije potpuno i intenzivno, pa čak neke ptice se mitare neprekidno tokom čitave godine, pa se često i ne primećuje da menjaju perje. Proces mitarenja kod zdrave ptice teče relativno brzo i za mesec dana ptica dobija novo perje. Ono se gubi postupno, pa ptice nikada ne izgube odjednom sva pera na pojedinom delu tela. Staro perje ispadne pri mitarenju samo ili ga ptica sama iščupa. Ptice  čupaju stara i propala pera, jer time otklanjaju svrab koji se javlja sa rastom novih pera.  S obzirom da je zamena perja vrlo zahtevna za organizam ptice, one su više izložene banalnim infekcijama i različitim bolestima. U toku mitarenja dolazi do znatnog smanjenja količine kalcijuma u kostima (demineralizacije), pa su kosti krhke i podložne lomovima. Iz tog razloga je ptice preporučljivo da u tom periodu držite u kavezu i ne puštati ih da se slobodno kreću po prostoriji. Preporučujem Vam da uobičajenu ishranu ptice u peridu mitarenja obogatite multivitaminskim i mineralnim dodacima.

Što se tiče kupanja, većina ptica voli da se kupa. U kadicu stavite običnu vodu i povremeno so za kupanje ptica. Voda mora da bude sobne temperature (u letnjim mesecima) ili mlaka (zimi, da se ptica ne bi prehladila). Ukoliko  želite da joj omogućite kupanje (nekoliko puta nedeljno, ali zimi ne mnogo često), možete da umesto kadice koristite za tu namenu i običan tanjirić ili neku posudu, u koju ćete sipati vodu (ne veliku količinu - par santimetara dubine). Posle kupanja izvadite posudu, a ptici omogućite što brže sušenje. U zimskim mesecima obavezno je da smestite kavez  u toplu prostoriju, a svakako je potrebno  izbegavati promaju. Pticama je potrebno svakodnevno, jednom dnevno menjati hranu i vodu, pri čemu je potrebno posudice oprati, posudu za hranu prosušiti i zatim sipati novu količinu hrane i vode. 

Ukoliko kavez nije tokom noći na mračnom i mirnom mestu (bar desetak sati), onda bi bilo dobro pokrivati kavez. Najvažnije je da uočite da li se ptica boji ili ne. Ukoliko pokaže strah, neophodno je postepeno navikavati na pokrivanje, tako što ćete u početku kavez samo delimično prekriti i to prvo zadnji deo kaveza, a kada se ptica navikne, onda možete da pokrijete i ceo kavez.

OZNAKE: