ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Nimfa jede svoj izmet. Zvala sam telefonom svog veterinara i on je rekao da je normalno da nimfice pomalo probaju svoj izmet, ali ja sam nešto sumnjičava u vezi toga i nigde u internetu nisam pročitala takav slučaj pa bih volela dobiti vaše mišljenje. Dajem joj semenke, sipinu kost, neki mineralni sivi pesak sa ponekim zelenim zrncima u njemu, šargarepu i jabuku ponekad, probala sam i drugo voće, ali retko uzme. Da li joj možda nešto fali u ishrani ili je bolesna ili je to ipak sasvim normalno. Ako može neki savet. Unapred hvala, Marija

O: Nastojte onemogućiti svojoj ptičici da jede svoj izmet, da ne bi došlo do razvoja bakterijske infekcije ili disbalansa crevne flore. Izmet sam po sebi sadrži "otpad" iz organizma, kao što su bakterije, nusproizvodi metabolizma belančevina i slično, pa nije prikladan za ishranu jer može doći do trovanja, posebno kod organizma koji ima brzimetabolizam (ptičice). Pokušajte na dno kaveza da stavite repetke ili da nabavite nov kavez koji ima rešetkasto dno kako bi sprečili kontakt sa izmetom. Razmislite i da nabavite smesu semenja nekog drugog proizvođača.

O: U kavez postavite dosta igrački za Vašu ljubimicu, kao što su ogledala, ljuljaške, drvca sa rupicama u koja se stavlja hrana (npr. badem u ljusci, kikiriki i slično) da biste što više okupirali i zabavili nimfu, a da ona pri tome zaboravi na staru naviku čeprkanja po dnu. U ishranu dodajte sveže voće i povrće.

OZNAKE: