aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Dolazim iz BiH i imam jedno pitanje! Imam dvije nimfe, jedna mi se malkice razbolila, u pitanju je prehlada. Nema apetita, nikako ne jede niti pije vode, ali često spava. Moja sestra je išla kod jednog veterinara u Sarajevu i dao joj je neki lijek koji je protiv prehlade. Taj lijek se treba staviti u vodu da je nimfa pije nekoliko dana. Zabrinuo sam se za mog drugog papagaja jer sam mislio da će se i on razboliti ako popije lijek koji ne treba, ali veterinar je rekao da nema potrebe da se brinemo jer mu neće smetati. Pitali smo još jednog veterinara zašto moj nimfa papagaj ne jede i brinuli smo se da ne ugine od gladi. On je rekao da ptice imaju 'gušu' (ako sam fino napisao) i da u njoj oni imaju rezervne hrane i da ptice mogu da ne jedu jedan dan ili dva, znači moje pitanje je kada moj papagaj nimfa potroši rezervnu hranu koju imaju u 'guši' da li će onda poslije htijeti da jede hranu i pije vodu sa lijekom? Enes

O: Proširenje jednjaka koje služi za skladištenje hrane pre varenja i razmekšavanje pod dejstvom sekreta žlezda koje se tu nalaze naziva se voljka.

Respiratorne infekcije kod ptica obično su uzrokovane virusima, bakterijama, gljivicama ili plesnima. Najčešća bolest disajnih organa kod ptica je prehlada. Simptomi prehlade obuhvataju: nakostrešeno perje, ubrzano disanje, preterano spavanje, prestanak pevanja, klimanje repa, odsustvo apetita. Ovim simptomima se mogu pridružiti i iscedak iz nosa, kašljanje i kijanje, te promuklost, češće otvaranje kljuna, a iz nosa se može cediti beličasta sluz, koja nadražuje na kijanje i tada nimfe trzaju glavom, istežu kljun i guše se.

Uzroci prehlade mogu biti: promaja, hladna voda, škodljivi gasovi, parazitske bolesti, hipovitaminoza, temperaturne razlike, virusne i bakterijske infekcije.

Nimfu je u tom slučaju potrebno odmah smestiti u toplu prostoriju gde je temperatura 30°C, bez promaje i obavezno joj davati toplu vodu za piće u koju je potrebno dodavati multivitaminske dodatke i lek koji je prepisao veterinar.

OZNAKE: