Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam kunića oko godinu ipo dana i do sada je sve bilo idealno. Ali u poslednje vreme moj kunić ima neprijatan miris celog krzna i oko nosa i ceo kavez je poprimio takav miris. Ispod brade mu je stalno mokro i dlaka mu se na tom mestu ućebala. Zasto odjednom ima takav neprijatan miris kada kunici obično nemaju ? Teodora


O: S obzirom da ste naglasili da je kuniću predeo ispod brade stalno vlažan, najverovatnije je u pitanju pojačana salivacija, koja kod kunića može nastati kada je u pitanju neki problem u usnoj duplji. Najčešće je u pitanju problem sa zubima koji prerastaju i nepravilno se troše.


Kada zubi prerastu svoju fiziološku dužinu dolazi do otežanog ili potpuno onemogućenog uzimanja hrane, pojačane salivacije (najuočljivije na bradi i „podbratku“), usta su često otvorena, dolazi do mršavljenja, neprijatnog zadaha iz usta (ukoliko je došlo do povrede i infekcije bukalne sluzokože), suzenja iz oka, iscetka iz nosa, povreda jezika itd.

Vlažna kože je dobra podloga za razvoj bakterija i gljivica, što za posledicu može imati između ostalog i neprijatan miris.

Moj savet je da se što pre obratite veterinaru koji će uraditi klinički pregled i na osnovu toga dati svoje mišljenje.