Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

 

 

P: Imamo psa od 11 meseci koga držimo u stanu i kod nas je 10 meseci. Naviknut je da izlazi van da obavlja nuždu ali evo već dva dana mu se dešava da nekontrolisano mokri po stanu .Desi mu se da u hodu mokri ali ima periode u toku dana kada traži da ide vani. Napominjem da i pije više tečnosti nego obično. Njuškica mu je hladna i vlažna. Inace sve ostalo je normalno. Na vreme je vakcinisan, dajemo mu tablete protiv parazita kada treba. Kupali smo ga pre 15 dana. Šta mu je sada, da se nije prehladio ili šta već?
Hvala unapred.
Milena

O: Pas starosti 11 meseci je sposoban da zadrži mokraću duže vreme, pa čak i da zna da signalizira vlasniku da je vreme da ga izvede napolje.

Urinarni trakt pasa tipične je građe za sisara. Dva bubrega filtriraju krv, uklanjaju neželjene ili toksične materije, a čisti višak ide do mokraćne bešike. Mišićni sfinkter kontroliše izlazak mokraće iz mokraćne bešike. Kod nekih bolesti  dolazi do njegovog popuštanja, odnosno nekontroliranog izlaska urina.
 
U takvim situacijama pas češće urinira. Osim toga učestalo mokrenje može da bude podstaknuto lekovima, hranom, bolovima...
 
S'obzirom na individualnost svakog pojedinačnog organizma, tako i potreba za mokrenjem varira od psa do psa. Uzima se u obzir i ishrana (dehidrirana ili konzervirana hrana), zatim dnevne aktivnosti, starost i sl. Po pravilu, štenad moramo češće izvoditi napolje dok odrasli psi traže šetnje (vršenje "male" nužde) najmanje 3 - 4 puta dnevno, u zavisnosti od navika i mogućnosti vlasnika.

Navedeno ponašanje psa može ukazivati na oboljenje urinarnog trakta.

O problemima vezanim za mokrenje smo pisali ovde i ovde

O najšešćim oboljenjima urinarnih puteva smo pisali ovde

Savetovala bih vam da psa odvedete kod veterinara, jer se samo na osnovu kliničkog pregleda i specijalnih metoda pregleda može zaključiti o čemu se radi i ukoliko je potrebno prepisati adekvatnu terapiju.

 

OZNAKE:

psi

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak