Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mojoj ženkici pekinezera, staroj 5 godina, naša veterinarka utvrdila je zloćudni tumor. Pošto ona nema instrumente kojima može da snimi gde je tumor, tj. šta je sve zahvatio i ne može da obavi operaciju , predložila je da odemo kod veterinara u Beograd ili na Fakultet. Pošto je ustanovila da je tumor zloćudan (narastao je kod repa za mesec dana, a veličine je dve stisnute pesnice), svi su nam predlagali da Tobiku ne maltretiramo i ne vodimo na analize,već da je uspavamo. Mama i ja želimo da uradimo sve što možemo, ali bez da je maltretiramo i da se ona muči u bolovima. Zanima nas šta se radi na tim analizama, a i želele bismo da čujemo još nekoliko neutralnih mišljenja stručnjaka. Hvala, Tijana

O: Tumor predstavlja novonastalu tvorevinu u organizmu. Tumori mogu biti maligni (zloćudni) i benigni (dobroćudni). Razlika između njih je u agresivnosti rasta, kao i u tome što maligni tumori metastaziraju (pokazuju tendenciju da se šire i infiltriraju u okolna tkiva i na druge organe i organske sisteme).
 
Benigni tumori ne daju metastaze na druge organe i ne infiltriraju se u okolno zdravo tkivo. Zbog toga, da bi prognoza bila ispravna i da bi se utvrdio najbolji način lečenja, neophodno je ustanoviti vrstu i karakter tumora (dobroćudan ili zloćudan).

Da li je tumor benigni ili maligni procenjuje se na osnovu patohistološkog nalaza ili nakon biopsije. Da bi ste dobili najtačniju procenu neophodno je da se pas klinički pregleda, ustanovi zdravstrveni status organizma - u kakvom su stanju vitalni organi i da li pas može bezbedno biti uveden u anesteziju, da li je tumor operabilan i kakva je prognoza.

Ne bi trebalo gubiti nadu i pokušajte pregledom kod veterinara - hirurga da dobijete pravilniju procenu o operativnom zahvatu, kao i o postoperativnom toku.

OZNAKE: