Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam psa mešanca, ženku, rođenu 02.04.2008. Prvo teranje je imala 17.02.2008. Pošto bih je sterilisala, interesuje me kada je najbolji period za taj zahvat.
Unapred zahvalna, Katarina

O: Sterilizacija podrazumeva potpuno hirurško odstranjivanje materice i jajnika ženki koje se izvodi u opštoj anesteziji. Sterilizacija pasa je apsolutno preporučljiva intervencija sa zdravstvenog aspekta životinje, a pravo vreme za ovaj zahvat zavisi od zdravstvenog stanja psa.

Sterilizacija se može izvoditi kao preventivna mera u sprečavanju bolesti mlečne žlezde i reproduktivnih organa kao i lažne trudnoće ali i kao nužna mera kod hormon zavisnih tumora, bolesti reproduktivnih organa, dijabetesa, epilepsije, bolesti štitne žlezde.

Najviši procenat preveniranja tumora mlečne žlezde zabeležen je ukoliko se sterilizacija izvrši pre ili neposredno posle prvog teranja. Kad se sterilizacija izvrši kasnije, posle nekoliko teranja, taj preventivni efekat se smanjuje tako da gotovo i nema smisla.

Pojava tumora nema veze sa brojem parenja jedinke, pošto se tumori podjednako pojavljuju kod ženki koje nisu ni jednom parene i kod onih koje su parene nekoliko puta.

Pošto jedno parenje nema uticaja na preventivu pojave tumora, ženku bi trebalo sterilisati pre ili posle prvog estrusa ili je redovno pariti tokom svakog ili svakog drugog teranja.

U svakom slučaju, bolje je raditi sterilizaciju kao preventivnu meru zbog toga što je rizik koji nosi operacija minimalan i takav zahvat se izvodi rutinski. Kod već bolesnog psa postoje brojni rizici za izvođenje ove hiruške intervencije.

Ukoliko vlasnici žele da pare svoju ženku, trebalo bi da je sterilišu posle završene reproduktivne faze života, a ukoliko ne onda bi to trebalo uraditi pre prvog estrusa.

OZNAKE: